-Донеси ни да опитаме, а не се хвали! –казаха ми те.
Напълних една половинка и с чувството на добре изпълнен дълг
я поднесох с радост на бригадира. Той отпи бавно, при-млясна. Тъкмо си
помислих, че съм ударил целта, когато в следващия момент, той се намръщи и
каза:
-Какъв е този оцет бе? Не може да се пие!
-Това е ракия! Моята ракия! Като не я харесвате сам, ще я
изпия! –разпалих се ядосан аз. –Вярно има малко кисела жица, но все пак си я
бива, нали?
Оцет не оцет, като няма друга, бързо я изпиха. После взели
ме на подбив, започнаха да се бъзикат с мен.
-Кога, пак ще донесеш от киселата? –питат ме те
подигравателно и се усмихват с ирония. Не обичам да ме молят, затова донесох
отново от моя кисел еликсир. Макар, че пак се понамръщиха, бързо видяха дъното
на шишето.Знам си аз, спирта си е спирт! Замайва, вдига адреналина, сплотява,
така да се каже колектива. Когато всичкия произведен от мен „оцет” свърши, реших да
намеря книга за производство на ракия в домашни условия. Прочитайки
инструкцията, разбрах къде съм грешал. Разбрах как се прави, ароматна истинска
ракия. Събрах само здрави годни плодове. Мухлясалите джанки, круши или от
каквото и да е друго, не се слагат в кашата, защото после придават гаден вкус
на еликсира наречен българска ракия. Спазих и срока на ферментацията, който
редовно всеки ден следях с традиционната клечка кибрит. Ако гори постоянно и не
гасне, значи кашата може да се пече. Вече готова минала успешно през казана, се
оставя да узрее в малко буре, което също от своя страна, жадно изпива част
от еликсира. Отнесох половинка на
колегите ми, които като познавачи
дегустираха моето произведение. Опитаха я, пак при-мляснаха с език и ми
казаха:
-Това не е твоята ракия!!! От кой си я купил?
-От никой! Сам, самичък си я приготвих!
-Ти ли!? Едва ли!? Твоята нали беше кисела? –невярващо колегите
впериха очи в мен, очаквайки да се разсмея за да разберат дали ги лъжа. Не
трепнах. Устоях. Казах:
-Киселата отдавна свърши. Научих как се прави. Не чакайте
повече оцет от мен.
-Ти си бил майстор бе! –похвали ме най-после бригадира
повярвал в новите ми способности.
-Кой аз! Не просто следвах инструкцията и успях. –отвърнах
аз.
-И други следват инструкцията, пък правят или кисела или с
лош дъх ракия. Затова не ти повярвахме, когато каза че е твоя. –сподели
бригадира откровено.
Така разбрах, че никак не е трудно, човек сам да се
справи.Важното е да притежава търпение. Щом има и мерак значи, майсторската
ракия е готова. Домашна! Знае се от какво е приготвена! Не е от чист спирт и
есенция, каквато продават на зажаднелите български гърла. Първата изкарана
ракия, задължително се препича. Тогава и глава даже не боли от изпития с
компания алкохол. Все пак ако човек прекали, не само ще боледува, но и на другия ден ще се губят
спомените му. Така, все пак успешно се преборих с направата на истинска ракия
–течен еликсир, който кара кръвта във вените да буйства. Усмивки на колеги
скрих, но завист в тях открих, ракия в чашите им влях, да не знаят що е страх!
С упорит български кураж, направил в пиенето стаж!
В. СОФИН
Няма коментари:
Публикуване на коментар