петък, 27 септември 2024 г.

Довиждане лято

 

                                                                                                        




         Довиждане лято

     Стихнал плаж. Море, което протестира. Вълните солени сълзи, които удрят брега, но нямат сила да задържат спомена. Лятото си отива. И вече не е същото. Всичко е променено. Самотно куче търси следи, но не ги открива. Вятърът е заличил босите крачета. Няма го и милият глас, който пожелаваше с любов на всички добро утро и красив ден. Крясъкът на чайките избягал. Пусто е. По улиците липсва хорска глъч. Листата на дърветата оцветени с различни пламъци, които само майката природа рисува, падат. Толкова тихо, че едва се чува тихият, отронен за последно мъчителен стон.

     И едно морско момиче, което се сбогува с пристана; с морето, вълните, пясъка и лятото. Едно момиче, които няма да усеща пясъка в босите си крака. Изгревът няма да усмихва с руменината си лицето ѝ. И разбира се, той! Някъде далеч, толкова, че едва се чува гласът му по телефона. Може би все още посреща изгреви и залези! Може би изкачва планини, пресича реки и среща сърни!

    А може би той е забравил за срещите на пристана. На морския бряг, където вълните цитираха стихове за любов и щастие, което крясъкът на чайките украсяваше с непоколебимия си тон. Зов за обич!

Някъде там далече останаха мечтите. Влакът потегли от гарата с нежелание. Морският бряг остана далече назад. И вече нищо не е същото. Море, слънце, следи от боси крачета на пясъка. И снимките, лунния изгрев, бризът, който рошеше и на двамата косите…

 

Всички неща, които лятото им обеща,

няма ги вече, липсват в пясъка следите.

Сал споменът един на брега останал -

за една любов, неизживяна докрай

неизживяна, но любов незабравима!

В.Софин 27.09.2024год. на морското момиче, Ваня.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар