-Е, какво господине решихте ли се?- попита ме с любезен тон,
сервитьорът Иван, на гърдите на когото бе закачена сръчно, биеща очите табела с
името му.
-Какво да ви кажа Иване! Хем реших, хем не! –опитах се да го
изненадам аз с хитроумен отговор. Запазил спокойствие Иван ми каза:
-Кажете за какво се колебаете? Всичко ни е прясно! Избирате
и ние готвим веднага… Докато гърлото Ви преглъща марковата ракия и смазва с
нежна топлина гърдите, а острите ваши зъби се справят с крехката, великолепно
приготвена шопска салата, храната ще бъде готова!
-Какво, ще кажете за супата с топчета? Чудя се колко има
вътре в нея…? –опитах се да провокирам Иван правейки се на умен.
-Какво може да има вътре? Витамини ли? Или може би търсите
мухи?
-Не! Интересувам се само, колко топчета има в супата и дали
ще ми стигнат за да се нахраня…? Казах аз с хитър тон и вперих любопитен поглед
в сервитьора, за да видя дали съм го затруднил.
В този миг на Иван му стана безпределно ясно, че в
заведението в лицето на моя милост вижда, един от ония капризни клиенти, на
които и печено прасе да поднесе, хрупкаво с препечена коричка, пак ще мрънка и
ще изкарва на показ недоволството си.
Явно има хора, които още от раждането са такива серсеми.
Реват, недоволно вкусили млякото на майките си, което неизвестно защо им се
струва горчиво; мръщят се когато ги карат в училище да смятат; оплакват се когато
ги наказват за извършена нарочно пакост; мрънкат пред момичето си, че то не
разбира какъв хубавец си е избрало в негово лице и дори вдигат скандал, когато
им се роди първото дете.
Цялата тая картина, за част от секундата явно, мълниеносно
мина през главата и бодна мисълта на сервитьора,
който врял и кипял, видял всякакви взискателни клиенти, запази невъзмутимо присъствие на духа пред мен и като
пусна скромно една почти невидима за очите, иронична усмивка каза:
-Прав сте господине! Много сте прав! Вчера бяхме преброили
топчетата, но виж днес уви не знаем колко са останали… Така, че бъдете любезен
и се спрете на другото ястие!
-Добре Иване! –Съгласих се аз и като набрах кураж запитах:
-А шкембето от какво е…?
-Не е от човешко месо господине, спокойно мога да ви уверя в
това. Сготвено от сръчните ръце на нашия готвач, който изцяло се постара да се
раздаде за клиент като вас…!
-Как така за мен…? –изненадах се аз. –Откъде накъде ще знае
той, че аз ще вляза точно тука във вашия ресторант?
-Не се безпокойте господине. Ние тука сме професионалисти.
Едно и също ястие приготвяме по-различен начин. За по взискателните клиенти
като вас, винаги е направено с талант и себераздаване. Виж, за другите… толкова
не се стараем…!
-Как така разбрахте Иване, че съм от взискателните
клиенти? -опитах се отново да провокирам
сервитьора.
-Как!? По-погледа Ви, излъчващ колебание. Та вие господине
половин час избирахте ракия и доста трудно се решихте на шопската салата, въпреки,
че три пъти повторих любезно в ушите Ви, че всичко ни е прясно. Дори, ако
искате да знаете и млякото за капучиното, е току що издоено…
Впечатлен от този отговор, отворих примирен уста и казах:
-Е добре де! Не се сърдете! Не искам да се заяждам повече…
Донесете ми супата и шкембето, сам да преценя, как е сготвено и колко топчета
има и от какво месо е чорбата.
-Така Ви искам господине! –отдъхна си Иван от разнеслото се
напрежение. -Събрахте кураж и поръчахте.
За отрицателно време ми беше сервирано и чашата с ракия
напълнена отново.
Оказва се, всеки знае, че и най-недоволния клиент трябва да
бъде задоволен в ресторанта, та после много, много да не мисли за сметката
поднесена пред носа му, от усмихнатия сервитьор. Той знае, как да влезе с опит
под-кожата на всеки мрънкащ от капризи
клиент и дори да си спечели, заслужено бакшиш. Професионалисти се създават
трудно. Нужно е здрави нерви, иронична усмивка и особен талант. Все пак парите
в джоба на клиента, трябва да бъдат измъкнати чевръсто от умния сервитьор и то
по-такъв начин, че всички да бъдат доволни и клиента и обслужващия, раздаващ
всичко от себе си персонал.
В.СОФИН
Няма коментари:
Публикуване на коментар