събота, 5 декември 2020 г.

Рошаво време

 

                                                                                                  


            Едва отворил очи се ужасявам. Вместо слънце и забрава, отново рошав ден. Поредният! Лошо отвързано време. Ковид новини, войни, изгубени битки и разбира се безкрайно живи реклами напомнящи, кое лекарство да се използва. Нищо не се казва за ракийката, салатката и топлите усмихнати детски личица!? Нима вече сме в друго измерение, където е забранено да стиснеш ръката на приятел, да го накараш да се усмихне? Или може би вече сме мъртви и забравили, че животът е с нас? Рошавото време, което се къдри с плътен слой облаци не дава отговор. Намръщено е като настроението в хората, които проплакват от време на време. Падат чувствата на угнетената земя, мушкат се болезнени капките му по вратове и пълзят по лицата хорски, потънали в сълзи..

Празник казват е днес… Че какъв празник като е забранен. Хм! Празнувай сам! Пий сам! Пази дистанция от любовта и любимите си хора! Че какъв празник е това? Геноцид! Правото да пазиш нещо, което няма как да се опази.

     Дали сме свикнали? Само с телефони от разстояние и Интернет, който понякога угнетява обстановката. Проклета съдба! Или може би добре наложено статукво? Движение на предмети, но не и на хора щъкащи за удоволствие на екскурзия. Парите нека се движат, но не и хората. Че кои са хората? „Предмети“, които внасят в „живата“ банка пари за да ни управлява безпрекословно… Кредит за Ковид! Кредит за живот!

Ковид идиоти или безпомощни хора, които искат живота си? Въздуха е наслоен с рошавост до такава степен, че и през маските не се диша!

Обичай ближния си! Да, ама не го угнетявай, не го лишавай от сън, любов и детски усмивки!

Накъдрено от чувства времето се мръщи. Някой ден, казват… Някой ден ще бъдете ваксинирани и това ще се забрави… „Може би!“ Да но „може би“ не винаги е истина, както не е истина всичко и което казват. Истината всеки я знае, но си трае или псува под сурдинка с чаша водка, системата… Не само нашата, естествено. Системата, която превръща човек в животно. Уплашено в тъмното светят само очите му, въпреки, че и те са загубили блясък…

    Психичните проблеми са бич божи за всеки повярвал и взел лекарства без рецепта, но с контрол от рекламите по телевизията…

Рошавото време ще отмине. Вярвам го! Не всички ще преодолеем студенината му. Ще се запомнят забраните, без ръкостискане, без целувки и усмивки, които крият щастие!

За съжаление и без образование в бъдеще в което пораснали ще се учат на азбуката. Тепърва ще става „чудеса“ за които не сме мислили.

Не е ли време вече да срешим рошавото време? Да го накараме да се усмихне. Да ни вдигне ръка за поздрав и всичко да се забрави… Нищо никога не се забравя за съжаление. Нещата се местят. Мести се и рошавото време. Силни остават само парите, но и те ще си отидат някога… Някога, когато проумеем живота. Не днес, а утре „може би“! Да но, „може би“ не е винаги истина. Така, че най-правилната максима за да бъдем и утре, за да пием чист въздух с гърди, е не друго, а да подлагаме всичко на съмнение, дори и собствените си действия. След размисъл може би и ще стигнем истината, истината за живота, който не трябва да се унищожава.

    Рошавият ден кимна към залез и си отиде завинаги… Утрешният, ако е дал Бог или, ако сме се взели в ръце, ще дойде усмихнат и сресан с усмивките и чувствата на хора, които са се научили да се обичат, защото само така единствено ще се опази животът. Животът, който ще дойде, хубав като любовна песен и весел детски смях…

В.Софин 5.12.2020год. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар