неделя, 27 април 2014 г.

За черпенето и почерпката!




По-времето когато се опитвахме да градим социализъм, често приятели и колеги се черпеха в заведение след работа. Обикновено се пиеше бира, но  понякога тя не стигаше да спре жаждата.Затова по-упоритите любители на алкохола предпочитаха твърдото гориво. То се състоеше от водка, коняк и не на последно нашенска ракия. В реда на нещата бе да те черпи приятел на раздумка. После за да не останете и вие по-назад също поръчвахте по-едно. И така се улисвахте и двамата, че бутилката скоро свършваше. Вие двамата приятели връзвахте „кънките” и леко залитайки но горди с песен на уста полека се прибирахте по-домовете си, където изнервена до крайност ви чакаше вашата половинка.
Днес хората все по-малко се събират ей така, просто да пийнат. Безскрупулно появила се изневиделица кризата, която изхарчи парите. А да се злоупотребява днес с алкохол това значи човек да се изложи на опасност. Трябва да се пие на вересия, а всеки път не дават. Щом надушат, че клиентът е неплатежоспособен и алкохолът секва внезапно. А пък да си позволим да черпим днес след като липсват средства просто няма шанс. Седим самотни на бара, унило смучем бира, спомняме си за отминалото старо време и приятелите и неминуемо въздишаме. После ставаме и бързо излизаме, да не би все пак някой навлек да не поиска почерпка от нас.. Все пак понякога просто влизаме с приятел на кафе или чай, но всеки плаща сметката си отделно. Едва ли не, черпнята  е забравена. Изоставена самотна тя, търси мъчи се страхотно. Без компания всеки знае пиенето не върви. Днес знам, ще се намерят хора, които ще възразят, че това не е така. И какво? Прави са! Все още се намират свестни самаряни които ще се осмелят да ни почерпят, просто ей така, защото искат да пият в компания и да се чувстват добре. Обикновено обаче сега това се прави за извършена услуга. На работата ако клиент остане доволен от обслужването и не му се свиди може да черпи. Някои с бонбони, други със сладко, но и традиционната българска ракия, често пъти съвпътства щедрата лепта. Дори се намират хора на които е по-лесно да ни дадат някой лев за да си купим каквото искаме. Мен лично са ме черпили, цяла не разпечатана кутия с цигари. Обаче  отказах да я взема, защото все пак не пуша. На настояването, че  може да я дам на приятел, отново отказах. Не за друго а защото държа на здравето и не бих дал такова нещо на човек.
Днес съществува особен вид почерпка. Да оставим част от рестото в магазина от който пазаруваме. Това обикновено са жълти стотинки, почти без стойност, но ние ги оставяме с усмивка и пожелание на продавача който се старае като честен човек да ни ги върне:  „Ха вземи ги де! Не се срамувай! Черпи се от мен! Пийни едно кафе!” -казваме ние. Знаем, че не стигат за нищо, но все пак настояваме, не за друго а за да не късат и тежат на джоба ни. Пък и ако е способен продавачът в действителност може да събере за цяло кафе. Единствено му е нужно търпение и по-отзивчиви клиенти.
Случвало ми се е да ме черпят в гората с гъби. Човекът който ги бе намерил, бе огорчен че като количество са малко и ми ги връчи с усмивка и пожелания за късмет. За добре свършена услуга съм получавал ракия, книги, дори домашно изплетено елече. Все пак, най-благо си остава почерпката без корист. Нищо не сме направили. Пръст в услуга не сме помръднали. Но оказва се, че клиентът, ни неизвестно защо от нещо е доволен и черпи. Разбира се, ние за да не го обидим приемаме на драго сърце предложеното. Все пак това са изключения. Оказва се, че почерпката си е един вид разговор. Диалог между двама. Този който дава благодарен и онзи получаващият дарението, който също оказва се доволен. Всеки ден разбира се не ни черпят. Така, че никога не бива да  изпускаме питомното. Особено щом то, гостоприемно само е кацнало в ръцете ни! Наздраве!

В.СОФИН

Няма коментари:

Публикуване на коментар