сряда, 2 юли 2014 г.

Чувствата, които събужда у нас музиката!




Музиката! Хубавата песен! Прекрасните любовни стихове в нея! Всичко това, кара кръвта във вените ни да буйства и да се вълнува.Създадена още от древни времена музиката гали ушите, целува мислите и ни връща отново във времето на младостта. Когато до нас достигне отдавна забравена песен,  без да искаме неминуемо се връщаме далеч в спомените си. Отново виждаме в нас плахия младеж и усмихнатата уверена девойка, с която гордо крачехме по-улицата, мислейки, че целият свят е в краката ни. Ритъмът в музиката сближава хората.  Ароматно прозвучалото парче,  ни кара да си тананикаме с красиво подредените думи от песента. Иска ни се да танцуваме. Развълнувана до крайност кръвта на младите двойки на дансинга закипява.
Освен радост музиката неизменно донася и сълзи. Дочута  тъжна песен или мелодия, неминуемо връща спомена за времето, когато късмета не е бил с нас. Сълзите идват сами. Бликват невъздържано докоснати от миналото. Въпреки, че хората твърдят, че щом мине време и всичко ще бъде излекувано.Уви! Не винаги!
Когато видим случайно на улицата сватба и чуем българското хоро, нашите крака уловили ритъма искат, скачат и се надяват да играят.  Не устояли те пъргаво се включват там с всички други, вече обхванати от чара на нашенското, народното. Красивата музика сътворена с талант, съчувства, гали, вълнува. Дори понякога така ни боксира, че освежени от нея тялото ни истински релаксира. Тя успешно стига и до най тъмните кътчета на душата ни нежно масажира негативно събраните емоции в нас Бих казал, че музиката обича всички! Дори животните я харесват. Би било хубаво така, както ни сближава и ум в главите да раздава. Защото днес забързани в ежедневието си забравяме, че музиката е лек за душата. А за да бъдем пречистени и освежени е нужна тя, добрата чувствена песен. Щом прозвучи такава мелодия ние се питаме, дали не би могла да спаси света от глупостта на онези хора, които мислят единствено за себе си и личната банкова сметка. Добре написаната музика, изпълнена с виртуозност, възпитава, дарява, учи на любов към ближния. Ритъмът пленява краката. Не устояло сърцето започва да играе,  да мечтае. Това кара всички нас, да се увличаме, танцувайки с подходящ партньор. Благословени сме, че я има! Без нея никога няма да е същото. Няма песен, няма любов! Сиво скучно ежедневие! Птиците пеят сутрин в гората омайват, защото обичат музиката. Нежните им трели гъделичкат всички дочули ги уши. Докосва ни с музика морето, шуми вятъра, дъждът пее приспивната си песен.  Усещаме как ни пленява отвсякъде, тя неукротима по-дух превзела не една крепост, мелодия сътворена от времето! Времето което неминуемо ни подсказва, че тя  е вечна и винаги ще я има!
В.СОФИН

Няма коментари:

Публикуване на коментар