петък, 9 септември 2016 г.

Майстор Величко, може всичко!



    Когато вие приятелю сте мъж щастливо женен в България, разбирате, че трябва да научите и знаете доста неща от съвременния начин на живот. Половинката до вас е в очакване, да смените изгоряла крушка, да оправите бушоните на електрическото табло, да отпушите мивката в кухнята, където неразумен малкият ви син е играл така задълбочено, че и препаратът „Каналин” не помага. Освен всичко гореизложено от вас искат на пролет,  да прекопаете градинката в двора, да боядисате, одрасканата ограда пред къщата; да подредите разхвърляния таван, откъдето да изнесете скътаните събрани, през зимата станали, непотребни вестници. Вашето брачно ложе разклащано от любовни ласки почти се е разпаднало. Нужно е да бъдете дърводелец.
   На камара в биографията, записвате безброй нови професии за които естествено нямате документи. От време на време дори сте учуден от себе си мислейки, какво още не сте упражнили. Но както винаги съпругата е на своя пост и ви разваля следобедната дрямка в неделя пред телевизора. Диванът в хола е успял да счупи, няколко от колелцата под него. Някой трябва да отскочи до магазина, да вземе нови и съответно да ги монтира. Фотьойлите били прокъсани. Дамаската им трябвало да бъде сменена. Столовете в кухнята разклатени, аха да падне от тях не само половинката , но и немирният ви син. Печката олющена, трябва да боядисате с бронз. Да изчистите натрупаните сажди в комина, горе на покрива. Заемате се мърморейки със задачата и резултатът е налице. Няколко керемиди не издържат на напрежението предизвикано от уплаха в краката ви и се чупят. Налага се веднага да ги смените. Пълзите горе изпотен и задъхан и треперите от страх да не би да се хлъзнете и литнете долу на двора, където кучето ви лаещо отдавна настоява за нова колиба, понеже старата била изгнила. Все пак успявате да са справите някак си с възникналите неприятни ситуации. Вече сте коминочистач и майстор по-покривите.
   В банята гуменият уплътнител на душа над ваната тече едновременно отгоре и долу от крана. Ставате веднага водопроводчик и оправяте повредата. Освен всичко половинката до вас мърмори за изтърканите плочки. Налага се да бъдете строител. Такъв сте необходим за момента. Майстор Величко, може всичко! От толкова работа вашия кръст се огъва и подава. Да но вечер да вас неминуемо съпругата настоява за пламенни прегръдки, целувки и естествено изцяло раздаване. Трябва да влезете в ролята си на Ромео, да ухажвате и любите безотказно дългокосото същество до вас.
  Малкият ви син е изпочупил и разглобил, детските си играчки. Нужно е, да се сглобят и залепят. Друг до вас, който да ви помогне в нужния момент няма. За това на вашите ръце златни или не, им се налага да хванат объркания ритъм и оправят нещата.
    Пералната се оказва с разбити лагери. Хладилника упорито отказва да замразява. Естествено вие трябва да се напънете и да се справите с повредите. И кой мислите, трябва да го стори това? Много ясно, вие щастливо женен човече. За да има мир и любов в семейният  дом, трябва да има от ваша страна и желание за справяне с възникналите екстремно ситуации там. Нямате абсолютно никакъв избор. Или може би имате!?
  За целта е нужно само да сте ерген. Да не ви пука от нищо, нито за изгорелите бушони и крушки, нито за другите възникнали неща които искат да смутят душевното ви равновесие. Когато му дойде времето и мързелът ви мине, може и да направите нещо по-въпроса. Ако пък сте алкохолик, едва ли ще се стараете много. Все пак животът е кратък нали? Истинските важни неща за вас се оказват, креватът където спите да е  цял и да не ви дразнят скърцащите му пружини.  Дори не се трогвате на съседите до вас щастливо женени, че сте мързелив. Може и така да е, но за вас е по-важно да не правите излишни изморителни движения. Та малко ли се движите на работа. Не сядате изобщо! Току виж от претоварване се гътнете. И какво? На кой му пука за вас? Естествено е това да сте вие. А щом е така, нека майстор Величко, който може всичко да опъва каиша, който и без това е достатъчно стегнат от живота.
В.СОФИН 

Няма коментари:

Публикуване на коментар