събота, 12 ноември 2016 г.

Дневникът който, каза всичко!



Девет годишни момче и момиче улисани играеха на улицата.
-Няма да ти дам... –прозвуча убедително гласчето на момичето, когато дръпна дневника си далеч от любопитните очи на момчето.
-Що ма!? –измуча недоволно то,  и продължи грубо на уличен жаргон, откраднат от батко му:
-Кво като го видя!? Дай ти казвам! –и посегна да вземе силом дневника.
   Подготвена  за действията му, невръстното девойче го стисна здраво в ръцете си. Ядосан деветгодишният малчуган внезапно обзет от глупава идея, докопа  двете плитки стърчащи от косата на момичето и започна да ги дърпа безжалостно.
-Мамо-о-о! –изохка девойчето и заплака.
    Изплашен донякъде, малкият разбойник пусна плитките и хукна да бяга. Тъкмо завиваше зад ъгъла, където се намираше спасителния дом на баща му, когато една нежна ръка, мила и позната го хвана за ухото. Изненадата му беше пълна. Оказа се майка му, която го търсеше за обяд . До нея бяха стигнали воплите на плачещото момиче. Вместо да приеме наказанието като разумно решение за извършената пакост, малкият непослушник устоя на дърпането и се обади просълзен:
-Кво, бе мамо? Не съм виновен! Тя не ми дава ... –и млъкна преглъщайки болката от дърпането на ухото си.
-Какво? Какво? Я повтори! –изплашена извиси глас майка му, не разбрала за какво става дума.
-Ами... И ти мамо! Дневника не дава! Написа нещо в него и го крие от мен.
-Но нали дневникът е неин? С какво право и се бъркаш? –отвърна майка му успокоена донякъде от грешката,  объркано пропълзяла за момент в главата и.
-Да но мамо, ние си обещахме да нямаме тайни, един от друг, а пък тя не дава...!
Майка му пристъпи към хълцащото момиче, избърса сълзите му с кърпичката извадена от джоба си и поиска от сина си, да се извини за стореното.
   Без повече да се инати, малчуганът  направи няколко крачки напред и подаде ръка в знак на примирение. Момичето също протегна своята. Точно когато двете се срещнаха във въздуха , смутени от бушувалите в тях, вилнели до преди малко буйни мигове, дневникът изпадна долу на тротоара. Тупна безпомощно и се разтвори. Изненадани очите на майката проследиха сърцето нарисувано вътре, пронизано от стрела в средата и видя надписа, който я накара внезапно да преглътне слюнката си, и дори да се закашля задавено.
„ВИКИ обича КОКО!!!”
 Това бе, невръстния и деветгодишен син, който току що, бе наказан от нея с дърпане на ушите.
В. СОФИН

Няма коментари:

Публикуване на коментар