петък, 1 февруари 2013 г.

Лелеяната свобода в България!



Двама приятели, занимаващи се с успешен бизнес, водили разговор за свободата в България.
-Да им се не на чудиш, на нашите българи! Държавата, като добра майка, закрилница, взе че  им осигури допълнително празнични през годината!
-И какво?
-Как, какво не са доволни!
-Защо?
-Защото, казват, че им било малко. Закриха заводи, ликвидираха предприятия, все с цел, нашенецът да се чувства комфортно. Да почива и много, много да не се преуморява. Но, какво стана?
-Какво?
-Пак, приказки, пак недоволни, а свободното време им се удължи.
-И какво, правят?
-Как какво! Държавата им влезе в положението. Върна, бащината земя на всички. Да си я имат, дето се вика 365 дни в годината. Но, пак са недоволни. Мърморят, стачкуват за заплати, вместо, като добри граждани на обществото, да си обработват нивите и да се прехранват.
-Мнозинството твърди, че са гладни?
-Да, а това, че дишат сит облекчаващ, безплатен въздух не го смятат за нищо! Държавата се измори да им помага всячески. Но, както ти казах приятелю, пак са недоволни!
-Защо, така?
-Защото ги съкращават от работа с една и съща цел, да им се удължи времето за почивка.
-А те?
-Те мърморят отново за кой ли път недоволни.
-Добре, че при мен, не е така. Слава богу бизнесът ми върви. Правя всичко възможно за моите работници да им осигуря, допълнително работа. По 12, 14 или 16 часа на ден.
-И те какво правят?
-Ами напускат! Не им стига, че като добър, загрижен човек, осигурявам хляб, за всички. Правя го, защото съм с добро сърце. Да, не скучаят в леност и  мислят за щуротии. Но въпреки, това, пак са недоволни! Вместо благодарност от тяхна страна, получавам, само упреци, обиди! При теб приятелю, как е върви ли ти бизнесът?
-Същата работа! Не могат да разберат хората, че държавата и бизнесът постоянно мислят за тяхното благополучие и здраве и постоянно се притесняват за тях. Поискаха демокрация и я получиха! Дишат сега свободни, чист въздух, защото забраниха пушенето. И какво се оказа? Пак се намериха хора да оспорят закона, недоволни. Просто, вече си мисля, че сме родени, като нация такива. Вечно, друг е виновен, за живота ни, щом не можем сами да го управляваме!
-Така е прав си! Цяла Европа в краката ни даде държавата. Всеки е свободен да щъка, където му видят очите. И какво мислиш се получи! Пак тук в България се намериха завистливи хора. Те твърдят, че освобождаването на границите е довело до демографският срив в страната. Твърдят го, чисто и просто, защото не им стиска да заминат. Затова и са недоволни. Искат щастие и си мислят, че не го получават!
-Мен, ако питаш, ще ти кажа, че това са хора неблагодарни. Всичко им се дава от наша страна -на бизнеса и държавата. Щастието, просто сами, трябва да си го търсят, щом като са го изгубили. А те какво искат? Държавата да им помогне! Че то, на нас бизнеса, не иска да помогне, че на мнозинството ли…!
В. СОФИН                 

Няма коментари:

Публикуване на коментар