събота, 7 септември 2019 г.

Да се привържеш...!


                                                                         
      Има различни привързания. Има към алкохола и неодушевените предмети като пари, много пари и пак пари. Тук обаче става въпрос за живи същества.
Ако се привържем към партия не става. Но щом има ръководител, може в него. Идеите!? Какви идеи? Обещанията!? Какви обещания?
Тук става въпрос за жив човек. Харесваме го! Ей го на... Брада! Мустаци! Кубе! Чело! Симпатяга!
Да ама защо трябва все лъжи пред хората да разтяга?
Глей си живота, брато! Глей си... Оти е кратък! Какво е това ламтене за власт?
И я ламтим, ама жената ме туря на място... Ако си нямаш, хей! Намери си някоя оправна и ще видиш!
Не звезди посред бял ден, а на тъмно под юргана!
Ако се привържеш към кучето си... Добре! Става... Само не му играй по свирката, защото и месо освен кокал ще ти иска... А при тия цени и умрелите прасета! Боже опази!
Да се привържеш към изборите брат, не става. Всеки яде бира и кебапчета, но не всеки знае от какво месо са. Дали от лявото, дясното или някое странично изпратено с цел от чужбина!? Та знае ли се?
Да се привържеш към предишните управници значи да тъпчеш на едно място! Гледаш улицата разкопана, с дупки и не се знае коя година нещо ще се оправи. Та нали дупките в асфалта са повече... Повече от управниците в парламента; Повече от общинските служители; повече от колите по тротоарите, повече от дъжда, който не е падал отдавна!
Да се привържеш към домашните животни...! Да ама, птичият грип? Лудата крава? Епидемията по козите и овцете? А тази година, чумата по свинете? Не става, когато ти предлагат стока от Европа ти да мижитуркаш със свои животни!
Тогава? Ами да се привържем към картофите, чушките, доматите, краставиците...
Хайде де! Та нали и там щъкат болести. Пък и Европа внася доброволно всичко...
Освен пари разбира се. Може, но с лихва, която и правнуците трябва да изплащат.
Да се привържеш към оръжията? Не става! Току виж са те набелязали като терорист.
Хубаво! Да ама държавата може, да внася самолети, въртолети и всичко което е забележете полезно за унищожението на човека, а на за да бъде предпазен... има оръжия, има и смърт! И какво от това!? Закони нали има!? Плащаш и си цял! Да му мисли без паричният! Нека гние за идеите си в затвора...
Да се привържеш към живота? Не става! Няма как държавата да ти плаща пенсията и лекарствата... Ако пък посегнеш на себе си, вкарваш в разходи семейството.
Да се привържеш към нивите? И в тях няма почти вече, някой привързан. Не останаха... Ръждясаха тракторите, кооператорите умряха, а техните наследници се занимават с измами в Интернет!
Това си е все пак начин да се пристрастиш към живота, нали? С насилие и власт към просперитет или оглупяване! Заблудата истинската идва все от финикийските знаци. Няма ги и хората полудяват. Лошо привързване! Адаптиране към неживото! А чувствата, назад! Върви, че се привържи тогава...
Към мама и татко, на село? Няма ги вече! Към жена, към брат? И те трудно се намират истински! Към управляващите? Това пък за какво? Управляват те, ама в повечето случаи само парите, които са неживи.
Привържеш ли си към Европейския съюз и Нато! Да ти е честито! Ще те хранят хем богато, с ГМО, болести и ще плащаш, но само в злато!
Все пак ако не сме привързани и се клатим ще ни скършат, както е днес нали?
Съединението прави силата! Хубава мисъл! Освен Белгийска била и наша, българска. Някой да я е усетил през последните трийсет години? Разединение, омраза и завист! За съжаление това, е днешната привързаност. Не към българското, не към нацията, а винаги чуждия интерес и парите, които са неживи... Размислите оставам за Вас!...
В.Софин 



Няма коментари:

Публикуване на коментар