вторник, 4 януари 2022 г.

Поздрави за имения ден

                                                                                 





                                              Поздрави за имения ден

       Едва ли си беше представял толкова много обаждания за Васильовден. Налагаше се… Не просто работата крещеше…. Направо плачеше за неговата милост. И нали си е отзивчив, яви се без мрънкане, а с усмивка…

Едва цъфна на бара и се започна. С дясната ръка приемаше поздравления по джиесема за имения ден, а с лявата, нали си е „левачка“ се опитваше с ляво ухо да лови поръчките на бара. В крайна сметка  вместо  поисканите две минерални води, даде щедър три. После докато размишляваше над бирата успя да налучка марката, но вместо две  успя да промуши и изнесе на бара само една.

  В бързината уискито „Джони Уокър“ размени с петдесет грама, „Водно конче“…. Вместо нормално поискано от сервитьорката, кафе направи дълго и бе принуден да го изпие за своя сметка.

    Едва обядвал се наложи да помогне в ски гардероба. Там докато приемаше поредните поздрави за Васильовден на джиесема с дясна ръка, лявата или „левачката“ не дремеше, а обслужваше усърдно клиентите, като успешно им раздаде не само ски обувките, но така също и щеките. За да не скучаят самотни ските в ски гардероба измъкна и тях отвънка от където благодарните скиори хукнаха към близката писта на Ястребец.

   Тъкмо мислеше, че критичното положение е овладяно, когато отново го преместиха на бара. Едва успя да глътне малко водичка, когато негово величество джиесемът му решил да го тормози докрай, звънна отново.

  Точно в този сюблимен момент ситуацията го хвана пред фризера, откъдето вадеше не кестени от огъня, а разбира се, лед за уискито… С дясна ръка успешно се радваше на поздравите, а с лявата… „Левачката де“ изсипваше готовите ледчета от пластмасовите кутийки в приготвения празен найлонов, плик. После се постара да ги напълни отново с вода и да ги пъхне на топло… пардон на студено за да се образуват отново ледени кристалчета… Все пак уискито и не само, а и ракията искаха обслужването да е пълно.

Ако точно тогава го бяха попитали, дали иска крила, би отвърнал естествено, че предпочита поне още една ръка, която да не е лява, а „деснячка“ справяща се по бързо с поръчките и изникналите проблеми по време на работа…

   Не бива да се забравя, че с голям успех се справи и с черпенето… Имения ден,  Васильовден един път в годината и поздравите, които бяха само и само единствено за него…

В.Софин  1.01.2022год.


Няма коментари:

Публикуване на коментар