неделя, 24 март 2013 г.

Общество -родено в манипулация!



Едва стъпил,  на малките си несигурни крачка, човекът още от дете е манипулиран. Родителите, принудени да работят, го изпращат на детска градина. Вярно там малчуганът се научава на доста полезни неща.  Все пак по-принцип, детето се изпраща без негово съгласие. Затова, то е манипулирано. Когато тръгва на училище, става същото. Без съгласие, изпратено от родители, детето е притеснено от новото непознато, за него начало. От своя страна държавата е най-големият манипулатор, рекетьор. Принудени сме понякога, да плащаме и последните си стотинки, скътани за трудни дни. За данъци! Ако не платим, тока ни се спира. Водата също! Или, ако има да взима, държавата взима! Но, какво се получава, ако обикновеният работещ гражданин желае да получи на време заплатата си? Не може! За неплатени данъци, слагат лихва! А за неплатени с месеци заплати за работника, не текат лихви! Това си е,  чиста родна манипулация!
На времето, задължително се ходеше в казарма. Като ученици, бяхме принудени да ходим на бригади, вместо да учим. Да не казвам, за чавдарчетата, пионерчетата и комсомолът, които бяха задължителни, по-времето на социализма.
Търговците, които ни скубят на пазара, също ни манипулират. По-някога, даже с измама, успяват да измъкнат и последните стотинки на нашенеца.
Политиците, промиват мозъците на хората с обещания за по добър живот. След изборите, забравят за другите и мислят само единствено за себе си! Така, че който е гласувал за тях, вярвайки им, вече е манипулиран!
От своя страна, дори в семейството, съществува манипулацията! Един от двамата, успявайки да влезе под кожата на половинката си, започва да го действа, без другият да се усети.
Плашат хората с терористи. С бомби, които уж са заложени, някъде. Дали в училища, обществени заведения и други места, няма значение. Важното е да има страх! Манипулация! По- големите деца, действат, по-малките! Или, казано на прост език, животът на всеки един от нас е режисиран! Дали, ще бъде от времето, дали от катаклизми или хорска намеса е без значение. Всичко е толкова крехко, че понякога, аха да се разпадне! Но мърдане няма! Каквото и да е, щом е живо, независимо –флора, фауна, дори самата ни планета е манипулирана. На земята оказват, влияние космически тела, спътници, като луната,слънцето и не на последно самите хора с глобалното затопляне! Животът на всяко живо същество е задвижван от космически сили или може би, ако съществува Бог, значи сме манипулирани от него. Искаме или не, за да живеем, просто трябва да сме съгласни, да бъдем „задвижвани”. Ако ли не, човек се предава и си отива от света, спасявайки се с „бягство”.
Сменяват времето с един час! Това също е манипулация! Но може ли, някой да ни накара да преместим стрелките на часовника си? Не! Той си е единствено наш! Дори да отидем с час по-рано на работа, то поне няма да сме като другите. Машинално и без да мислим, щом са казали, значи ще местим стрелките и толкова! Да но ние не сме Богове, за да манипулираме, времето, съдбите и живота на хората. Но, някои до нас непрекъснато се опитват. Системата е толкова сложна, че човек понякога, не може да я приеме и да се съгласи с нея! Създадени парите, също манипулират хората. Ако ги нямаме, не можем да плащаме данъци, да се храним, да ходим на почивка, изобщо да се чувстваме добре. Съвсем малко, му трябва на човека, за да живее по добре! Трябва разбирателство, уважение към себеподобните и помощ, когато е необходимо! Все пак сме хора! Мислещи същества! От нас зависи слънцето да грее, със сгряваща човешка топлина! Без „тъмни, мрачни” облаци в синьото небе! За доброто бъдеще  на земята е необходимо, да се поучим от грешките, направени от нас досега! Да не ги повтаряме! Да се борим за красивото в живота, защото всеки един от нас хората го желае! Независимо, че някои го отричат. Така, че дали ще сме много манипулирани или малко, все пак зависи от самите нас!
В.Софин

Няма коментари:

Публикуване на коментар