неделя, 3 март 2013 г.

Рекламата -бич Божи или в помощ на хората?



Живеем в трудно време! Доста хора се изхранват на планетата ни, благодарение на рекламите. Радиото, телевизията, интернет пространството и вестниците просто бъка от тях! Всичко около нас, заобикалящата действителност е реклама. Вече, без нея просто живота стана немислим! Гледаме рекламата „принудени” и току виж сме „клъвнали”. Купили сме уж нещо необходимо. То после, чисто и просто се е оказало поредният боклук, който рекламата –тази алчна „хищница” е успяла да натрапи в  мозъка ни. До такава степен, сме се отнесли, че дори не можем да мислим. Нека други да мислят, защото рекламата е тази, която успешно се бори и срещу това. Когато всичко ни е поднесено, така да се каже на тепсия, мисленето става ненужно. Гледаме, слушаме рекламите, избираме! Броим, ако са ни останали, някакви пари или дори взимаме на заем. С цел, само и само да се докопаме до поредният добре поднесен и описан продукт. Който после чисто и просто се оказва ненужен. Но рекламата е успяла! Промила е мозъка ни, до такава степен, че днес вече не можем да си представим, как ще изкараме деня си, ако чисто и просто , вземе, да изчезне! Дали, тогава, ще купуваме ненужните продукти, сервирани ни по – такъв галантен, изобретателен начин? Едва ли! Но въпреки това тя се оказва нужна, защото както казах в началото, някои хора се изхранват с нея. На всеки двадесет минути телевизионна програма по – пет минути реклама! В рамките на това време, ние се радваме, поне на цели пет продукта, предлагани от фармацевтичните компании. Дали всичките са ни необходими? Едва ли! Пък може би и да са! Българина е изключително болен! Толкова отчаян е, че гледайки рекламите, пристъпва към самолечение. Защо? Чисто и просто си прави сметката. Лекарствата са скъпи, но и докторите не са евтини. Какво да прави? Избира рекламата, купува без преглед лекарства и започва да се трови. Бавно и сигурно! Ако имаше пари и отидеше на преглед, може би това, което сам си е предписал, няма да бъде нужно. Добрият, истинският лекар, не само ни пише рецептата с хапчетата, но ни дава съвет, как може да ги пропуснем. Да не ги взимаме! Възползвайки се от незавидното положение на българина, рекламата прави успешен опит и  облекчава изтънелите джобове от стотинките, които са останали кътани там досега.
Ако се замислим, то и на изборите също, ни промиват мозъците. Щедро рекламират обещания! След това, избраните политици, чисто и просто забравят за тях! Но, благодарение на рекламата –мощен фактор за манипулиране на обществото, някои хора успяват да бъдат на върха, в доста завидно положение! Останалите –мнозинството, просто страдат! Носят си последствията от лековерието! Но, нали всеки един от нас, се стреми към щастието? Как да го хванем, като то постоянно ни убягва? Нима човек, не е по важен от всичко друго? Българина има нужда, от любов, от разбиране! Не от ограбване! Какво ни е останало? Единствено душата, която отдавна вече е накърнена, от лъжи, измами!
Интересно, ще бъде, ако се направи антиреклама срещу рекламата. Или нещо, което да се бори с промиването на мозъци в нашата страна. Но, мисля, че няма да се получи! Хората, които се изхранват с нея, няма да го позволят! Но, поне това което виждаме и чуваме от рекламата, да не бъде толкова парадиращо, дразнещо! Защото  „картинките” по телевизора няма да нахранят нашенеца! Не, ще му напълнят и джобовете му! Кога, ще има глътка въздух за него? За обикновеният редови българин, който чисто и просто иска да живее човешки в своята родина!

Няма коментари:

Публикуване на коментар