вторник, 24 юни 2014 г.

На футболен мач



Как би изглеждал неандерталец попаднал случайно на футболен мач? Един такъв човечец живял на далечен самотен остров. Там разбира се липсвала цивилизацията. Нямал никакви комуникации с външния свят. Единствено което имал е приятел капитан, с когото у дома си вършел търговия. От разказите му научил, че има такава игра наречена футбол. След негова молба бил, транспортиран с кораба до Бразилия, където в този момент се провеждало световното първенство по-футбол. Придружен от капитана нашия неандерталец видял огромната тълпа, която била тръгнала за стадиона. Съвсем уплашен взел да се дърпа. Било нужно време за да се успокои. Най-после с вещата помощ на капитана бил настанен на пейката откъдето трябвало да гледа мача. Свирнал съдията и дал началото на футболната фиеста. Гледа неандерталецът, как облечени с различен цвят екипи млади хора, подритват кожено кълбо.
-Защо? –попитал той.
-Как защо! Нали играят футбол!
-Защо? –отново учуден задал въпрос неандерталецът.
-Защото трябва да се вкара гол във футболната врата! –обяснил капитана.
-Кой гол, ще вкарат там? –попитал наивно, нищо не знаещ за правилата неандерталец.
-Така се нарича, удара с крак, който ще мушне коженото кълбо, наречено топка във вратата на противниковия отбор! –обяснил търпеливо, отново капитана.
-А добре! Разбрах! –отвърнал неандерталецът, макар, че нищо не му станало ясно.
Долу на терена двама, разгорещени в груба схватка футболисти паднали, след сторен фал от единия.
. –Тия двамата защо се ритат? Не виждат ли коженото кълбо?- не издържал  любопитен неандерталецът и пак се обадил.
-Целта е да се попречи на противниковия играч да вкара гол.
-А онзи човек облечен в черни дрехи, защо свирна? И вади нещо от джоба си! Май държи в ръка, хартия в жълто? И я вдига високо?
С търпение капитанът обяснил всичко на неандерталецът. А той, понеже го хванало срам от толкоз много питания, казал:
-Аха стана ми ясно! – но разбира се въобще не вникнал в играта. И когато най-после, с успех коженото кълбо се мушнало в една от вратите, всички скочили на крака с викове: „Гол!” И „Браво”Нашия съвсем стресиран неандерталец попитал отново капитана:
-Защо?
-Как защо! Нали ти обясних човече! За гола във вратата!?
-Да но защо викахте, крещяхте и скачахте като луди?
-Така е прието! –не издържал капитана и се троснал на неандерталеца.
-А добре! –усетил, че е станал неудобен с въпросите си, нашият нищо не знаещ човек за футбола млъкнал.
В този момент, коженото кълбо влязло в другата врата. Неандерталецът скочил  и викнал:
-Гол! Браво! –и взел да ръкопляска. Но бил неприятно изненадан, когато седящите до него хора скочили и почнали да го бият. С триста зора капитана успял да го отърве.
На излизане от стадиона неандерталецът запитал, защо са го били.
-Защото викаше за противниковия отбор. А така не е прието. Вика се гол само, когато нашия отбор мушне топката във вратата на другите. Ясно!
-Ясно! –отвърнал неандерталецът. Това футбола, било сложна игра!  Играчите се бият, феновете също. Съдиите свирят със свирка! Ръкомахат с ръце и се карат! Нищо не разбрах, но усетих ръцете на хората които ме биха. Мерси капитане, но аз се отказвам от такова бъдеще преживяване. Друго си е на острова! Слънце, пясък, океан и безгрижие! Тука, тука брат си е истинска лудница!

В.СОФИН.

Няма коментари:

Публикуване на коментар