вторник, 9 ноември 2021 г.

Мисълта свободна се рее...

                                                                                              





Мисълта свободна се рее

  Вървя замислен. Около мен се сипят откъснати от вятъра в жълтото си чисто, есенни листа. Недалеч от мен горе, където орли си дават среща и се белеят рилски върхове… Празнува отключена, Свободата. Мисълта бяга натам. Моята мисъл лети и си носи с есенния вятър. Там горе, където отвисоко слънцето играе по- планинските била; вмъква се в очите на бляскавите отражения на сълзите езерни и слиза ниско към комините бълващи свободния си пушек сред хора обременени от грижите на оцеляването.

   Усмихнати пориви на младостта достигат в сърцата влюбени… Гладни врабчета се борят за трошици хляб. Гълъби прелитат наблизо. Странна компания. Пейка самотна. Моята милост закусва. Рони трошици в шепа и разхвърля „пясъка“ на времето… Всъщност храня гладните птици. Погледът ми прескача от тях и следи рилския връх Дено. Там, където Слънцето играе с остатъците от октомврийския сняг… Зимата дреме още скрита за погледа. Времето все още достига топло до всички сърца. Стига! Но време е… Време е да бъдем себе си! Да се усмихваме, да любим и да не забравяме живота. Такъв какъвто го знаем! Без ограничения в изкачването на върхове. Върхове, които сърцето на всеки от нас иска. Майка, баща, деца, баби и дядовци! Да прегърнем всички, които са до нас; които мислят като нас; да изкачим свободни върховете. Върховете на състраданието и борбата за свобода. Свобода, която още при самата дума кара безсърдечните да броят парите си и да смятат колко хора са прекарали през „цедката“. Цедката да повярваш в лъжите и забравиш, истината. Истината, че животът трябва да се живее. Животът не бива да е затварян, лъган и убиван с приказки за едно горчиво бъдеще. Бъдеще подготвено от световния ред. Ред на подчинение и ниско наведена глава, която сабята може и да не отсече… Може! Но единствено, че „Животът ще дойде по хубав и от песен“/Вапцаров/ Ще дойде, но само ако си го направим такъв. Без страх и с ръкостискането на здрави приятелски длани. Здраво ръкостискане, което ни е забранено. Целувки на влюбени, които са лишени от чувствата си, днес.

  Като мълния полетяха мислите ми… Свободни, там горе на връх Дено, те си дадоха среща с орлите. Хвръкнаха към Слънцето. Отскочиха в сълзите езерни… Плъзнаха се по топящия се първи октомврийски сняг и се върнаха тук долу сред жълтите опадали ноемврийски листа, гладните птици и една угрижена млада майка тикаща детска количка със спящо в безгрижие, бебе…   Всичко това в един щрих; всичко това в стих; Свободен без ограничения! Стих за живота без угризения и арест от Система почувствала се лидер. Лидери са хората, тези, които искат и се борят да нея, милата, Свободата. Мирът и състраданието! Свободата да бъдеш човек и да избираш. Твоят избор! Единствения избор! Свобода и любов! Нищо друго!

В.Софин 

Няма коментари:

Публикуване на коментар