понеделник, 29 август 2022 г.

Тя

 

                                                                             




                                                                               Тя!

               Като дойде оная… Нито ме пита, дали може или не. Като дойде и ме завърти в шеметен танц. Вдигне ме във въздуха. Изкачи с мен стъпалата към рая, и после ме хвърли отгоре, долу в ада.

   Може би ме наказва, за да не си виря прекалено носа си от горделивост. Знам ли! Разбирам само, че е във вихъра си като ме почне. От нейде придобива неимоверна сила. Влиза заедно с мен по домовете, изкачва планините. Не забравя да надникне и в реките. Оглежда с любопитство градовете. Събира от там, хорски греховете. Мушка се под топлите чаршафи. Улавя там в изневяра, който сгафи… Взира се към птиците в небето. Не забравя да ухапе с красота, полето. Играе на гоненица даже с детето. Навестява понякога с любов, сърцето.

        Като дойде оная,  красиво разголена, капризна, наконтена…  Вири нос и става  нетърпелива ако не и обърна внимание. Преследва ме с мечтите си. Влиза с ругатни в ушите ми. Скача в мислите ми, и преследва бръмбарите там. След кратък размисъл се плъзва леко към шията. Пътува към рамото на дясната ми ръка. Спуска се по нея като скиор усвоил стръмна писта и после… После хваща пръстите ми в работа. Кара ги да държат перото.  Да го топват в мастилницата и да рисуват думи върху белия лист.

  Различни по цвят и с мирис на кафе, думи. Парливи понякога като коприва, друг път галещи сърцето, и реагиращи остро с щипките на рак в нослето…

Докато Тя се упражнява в тетрадката с моята ръка по писане, внезапно се начумерва като усеща, че е пренебрегната. Цупи се като малко дете забравено за бонбон; като любима лишена от мъжки ласки.

  Затова бяга от мен при други. Навестява ги с обич. После ги грабва във вихъра на шеметния си танц и ги качва право в облаците, за да ги свали после рязко в ада.

 Внезапно печеливша рулетката се завърта. На гости при мен е Музата. Именно тя идва невъздържано в твореца и си отива, когато си поиска. И нищо не може да се направи, освен да се чака с търпение.

И после отново танц, отново завъртане и много късмет при новите срещи с нея!

В.Софин  29.08.2022год.


Няма коментари:

Публикуване на коментар