вторник, 19 януари 2016 г.

На гоненица с работата!



         Цял ден гоня Работата си. Цял ден я преследвам, следя и дори измъчвам. Упорита, тя бяга от мен. Тъкмо задъхан я настигна и започна, времето свърши. Изпотена заедно с мен тя си отдъхва. Но на следващата сутрин освирепял от нерви, намръщен, не закусвал и  небръснат я подгонвам отново. Уви! Работата се движи прекалено бързо и докато се усетя се скрива зад завоя на слънчевия залез, откъдето до мен понякога достига ехидният и смях.
   -Ще те пипна гадино! –заканих и се аз. –Няма къде да бягаш!
Да ама, като времето, все помага на Работата, а на мен не? Моя милост, колкото и да се бори, явно изостава…
Съвсем ядосан реших, че така не може да продължава.  Все аз да съм изтезаваният. Замислих хитър капан. Успях да изплета сред колектива лъжа и интрига и моят труд взе, че спря. Доволен, че съм заловил упоритата гад, Работата, взех, че я закачих на закачалката.
      Зяпам я отстрани, подсмихвам се и си почивам. Нека си работи тя. Нека бачка! Нали съм я овързал на закачалката? Няма къде да иде. Да ама ядец. Шефът ми, взел, че минал и видял, как Работата изнемогва самичка, а пък аз спя и дори похърквам в унисон с нея. Благодарен съм му, че не ме събуди тогава. Но, не щеш ли на другия ден, когато отново бях успял да закача Работата на закачалката и се приготвях за сладката си следобедна дрямка, шефът ме извика в кабинета си и ме попита,до кога ще продължавам така.
Вместо отговор, аз сащисан го запитах, какво има в предвид. Ядосан, той ми кресна, че заради моята дрямка Работата изоставала. Не можела да препуска напред. Направих се на умник и му казах:
-Ами шефе, как ще бяга като съм я закачил на закачалката, сама да се върши…
-Хитрец ми се пишеш Андрешко! – рече ми шефа тогава. - Ще те уволня на секундата, ако не си подгониш, като преди Работата. Ясно ли се изразих?
-Доста ясно! –отвърнах с наведена глава от срам. Явно лъжите и интригите, които умело плетях дотогава не ми помогнаха много.
Какво пък. Подгоних отново Работата си и тя  започна вихрено да препуска. Този път не аз я гледах отстрани, а тя пущината и взе да ми се хили нагло, направо в изпотеното ми от грижи лице.
-Чакай ти да видиш! –заканих и се един ден. –Като дойде време да се пенсионирам, ще те зарежа. Нека някой друг умник те гони.
-Ха, Ха! –изсмя се Работата в очите ми и добави:
-Ще се пенсионираш, ти…  На куково лято! Няма да доживееш да я пипнеш пенсията, защото аз ще взема не само здравето ти, но и мизерния живот!
-Защо си толкова лоша? Аз те тача, гоня те, а ти все негативно ми се зъбиш… -проплаках обиден аз.
-Как няма да съм лоша!? Нали шефът ни трябва да спечели много пари…
-Ами аз! – заподсмърчах несъгласен с доводите на Работата.
-Ти нямаш думата! Ако не искаш да гладуваш и мизеруваш, ще ме гониш! Нямаш избор.
Замислих се. Права е Работата. Ако не я гоня, ако не я мъча, ако не и скърцам със зъби от време на време, ще умра от глад. Та кой съм аз по-дяволите? Кой? Никой! За това трябва да слушам.
Поне с едно нещо, ме зарадва „Гадината”! Работата де. Обеща ми, че няма да доживея до пенсия. Това значи, че няма да я гоня вечно… Какво неистово облекчение почувствах, точно в онзи момент.
Имаше защо! Внезапно пред очите ми блесна светлина и се събудих. Всичко се оказа сън. А пък аз се уплаших и то не от кой да е, а от Работата.
Какъв лош кошмар! Добре че свърши.  Все пак, утре се пенсионирам. Да му мисли „Гадината”, Работата, кой наивник ще накара да я гони… Нали няма да съм аз!?
В.СОФИН  

Няма коментари:

Публикуване на коментар