петък, 26 април 2024 г.

Една екскурзия до Гоце Делчев и Хаджидимово - първа част

 

                                                                              










                                            Една екскурзия до Гоце Делчев и Хаджидимово

        За усетиш повелята на времето не се иска нищо друго освен желание. Такова не липсваше на моите приятели и мен самия за да видим град Гоце Делчев, и разбира се манастирът „Свети Георги“ в Хаджидимово.

    Въпреки времето, което още от сутринта се заканваше с облаци и дъждове да възпрепятства начинанието ни, то успя благодарение на организаторката Мария, без мърморене от наша страна да сложи всеки на подходящо място в грамадния по обем бих казал, автобус.

Тръгваме в седем сутринта на 25.04.2024год. Дата на която се беше родила и Петя Дубарова. Поетеса отишла си още невръстна на тоя свят, но не и по талант, който засенчва днес  много нови поети и писатели.

   Легето е нашата спирка. Старият някогашен площад на града на самоковите.

    Качваме се там с благоверната и веднага заемаме двете места най-близо до вратата. Това не бе наша прищявка, а както казах по горе организаторката Мария успя всеки от нас екскурзиантите да настани в автобуса, който за наш късмет не възрази, а прие безропотно участта си да ни служи вярно по пътя.

  Докато още се мотаехме в мисли за времето, успяваме да качим и други пътници. Квартал „Възраждане, „Центъра“ и квартал „Самоково“ бяха така отзивчиви, че съвсем скоро автобуса беше пълен, докрай.

Естествено самотна остана пътечката между седалките да чака нещо… Но затова, накрая.

    Виждам в движение как някои от пътниците обзети от мисли се кръстят. Всеки изживява своя миг на страх и надежда, че всичко ще бъде наред и дори времето може би в близките часове да покаже слънчевите си лъчи.

    Започна тягостното пътуване. Може би, не, защото през цялото това време пътничките не се изморяват в приказки. Толкова много, че ушите ми долавят сякаш ромолене на река имала щастието да се настани имено в нашия автобус.

Моя милост се е снабдил с вестник, където няколко кръстословици изкачат пред очите ми. Почвам ги, докато отнякъде изпълзява дрямка и ме хваща за очите. Това не пречи на по будните пътници да продължат да приказват.

Първа спирка по пътя, където пием кафе, вършим обичайните за деня „Глупости“, всъщност тоалет, цигара и закуска.

Вече вали. Облаците начумерени над нас не плашат дружината ни, която се скрива в автобуса и приключението продължи с приказки, които не секват и за миг дори.

Минаваме през тунел „Железница“ сякаш специално отворен за нас. Всъщност наскоро беше пуснат в действие.

Все пак не успява клаустрофобията да хване някой от нас. Но като се замисля за друг един такъв тунел, единайсет километра намиращ се в Италия, където беше толкова тягостно.

Нашият „Железница, се оказа добронамерен. Минаваме го безпрепятствено. Пред нас, вляво е Разлог. Отминаваме за град Банско, Добринище, село Места и реката със същото наименование.

Тук вече дъждът сякаш се засрами. Няколко слънчеви лъча се опитаха да разведрят атмосферата.

Вече сме в град Гоце Делчев. По-точно на центъра при паметника на революционера. Мария, нашата организаторка успява да ни каже преди да слезем и се разпилеем в градските мистерии ширнали се пред любопитните ни погледи на приключенци, че на това място правим престой от час и половина. Трябва да успеем да видим много неща за малко време. Е поне да се опитаме. Голяма част от групата ни се юрна в най-близката църква „Успение богородично“, да запалят свещи за здраве, а и да разгледат вътре икони и стенописи.

В.Софин

Следва:


Няма коментари:

Публикуване на коментар