сряда, 15 октомври 2014 г.

Заврян зет!



Животът понякога не е цвете за мирисане, защото ни поднася неприятни изненади. Ако сте имали нещастието да се родите втори или трети син в бедно семейство, късметът ви не е провървял. Принуден от обстоятелствата, като се ожените отивате да живеете при тъща си. Едва  успявате да надникнете с поглед в чуждия за вас дом и сте посрещнат с изцедена насила усмивка. Тъщата, вашата нова „майка” ви съобщава с приповдигнат тон, че в нейния дом, /казва „нейния” и го подчертава/ се спазват правила. Не се приказва високо. Скандалите са забранени и ако има такива, тя ги прави. Всички заедно се хранят на една маса „нейната”, като отсъствията се наказват с миене на чиниите или друга домашна работа, която е належаща за момента. Вечер се ляга на време, за да може на сутринта всички да са бодри за работа. Телевизия –в дома и се гледат единствено сериали. Който е жаден за новини да слуша радио в стаята си. Ако зетят има нещастието да счупи или повреди нещо в къщата и, е длъжен да възстанови стореното с личната заплата. След работа, ако се напие, изобщо да не се прибира! Ще спи на улицата, защото подчертава тя, от там го е прибрала. Когато нещастните уши на зетят попият цялата тази информация, той нещастникът, който е успял да отнеме дъщеря и неправомерно, изпада в паника. Обръща жалостив поглед към съпругата си за помощ, но и тя му заявява безцеремонно, че ако иска да живее с нея трябва да слуша. Примирен от немай къде бездомникът зет е превърнат в тихо лазеща „муха”в дома на благосклонно приютилата го тъща. Ако се опита да „бръмне”и хвръкне неправомерно, заложената с ум „мухоловка” от тъщата се задейства с пълна сила. Веднага тя  с повишен тон, му съобщава, че не си е у дома и такъв нагъл език от него няма да търпи.
 Не стига, че му е дала цяла една,здрава дъщеря за жена, а той простакът му с простак, дори не може да оцени жеста и. Естествено притеснен зетят млъква опарен, като промърморва тихо само за ушите на тъща си: „Извинявай майко! Повече няма да се повтаря!”
Много скоро зетят забравя правилата и веднага е наказан сурово. Цялата седмица  е принуден да мие чиниите след ядене. Забранили са му и да гледа с другите членове на семейството телевизия.  Отвсякъде завряния зет се чувства без комфортно и притеснително. Когато успее да остане сам с жена си, и се моли да се изнесат на квартира. Да но в тази криза, казват нищо не излиза! Скъпотия е до шия. А заплатите са прекалено жалки.  Не може да се отдели и лев от тях за наем. Това всеки го знае. И така зетят е длъжен да търпи и преглъща, както хората казват „зелени жабчета, змии и гущери”само и само да има мир в къщата на тъщата. Отчаян от цялото това напрежение около него, започва да слабее. Току виж „ритнал камбаната”. Но тъщата, като майка кърмилница веднага е забелязала това. Взима неотложно мерки.започва да тъпче зетя с питателна храна от която, той напълнява. Видяла в него, пък този път „охранено животно”, което се движи трудно в къщата и, тя му дава допълнително работа. Прави го не от злоба, а да поддържа здравето му целокупно и разбира се за да не скучае. Ако зетят възроптае, всеки днеска знае –тъщата не трае!
Така, че приятелю, ако наистина имате нещастието да бъдете „заврян зет”, по- добре ще е за вас да живеете в колибата на кучето в двора. Там неминуемо, ще ви е по добре. Ще споделяте храната си с песа и ще сте доволен, че тъщата си е в къщата. Вярно близо до вас! Но все пак, зад здраво изградени от тъста стени, които спират донякъде напора и, срещу вашето крехко тяло. А съпругата ви? Ако все пак тя ви обича искрено, ще намери сили да потърси нов дом и за двамата, където макар и бедно ще живеете щастливо сами, без напрежението създавано от „мама и татко”!

В.СОФИН 

Няма коментари:

Публикуване на коментар