вторник, 22 март 2016 г.

Вдъхновението на българина



                                         Пустото му вдъхновение българско!
Хубаво би било, ако то донасяше само положителни емоции у нас. Вместо това виждаме, как някой неразумно се вдъхновява от високите скорости на автомобила си. В резултат, често стават катастрофи. Вместо обаче да се кротне, същият нарушител на обществения ред, измъква скритата бухалка от разбитата си кола и тръгва надъхан за саморазправа. Други като него, също докоснати внезапно от вдъхновението ругаят без да се замислят за околните, които са принудени да слушат глупостите им. Много от учениците надъхани от филми на ужасите и под влиянието на алкохол и наркотици, вадят ножове на познати и непознати, като по този начин показват безумието което ги е обхванало. Други пък внезапно вдъхновени от направената забележка в час от учителя, налитат на бой. Ако пък не намерят сили да се справят, викат на помощ обезумелите си родители, които обзети от несправедливо натрупания гняв в гърдите си се саморазправят.
Всеки взел правосъдието в собствените си ръце, осъществява „Линч”!
     Дори депутатите и управляващите създавайки цирк за обществото, вдъхновено се ругаят в парламента. Някои, които изглеждат умни се правят на хулигани, каквито всъщност са. Гласуват закони, налагат глоби, за щяло и нещяло. Целта е да се съберат пари. А как при липсваща икономика, чрез заем или глоби. Друг път няма. Затова и палатките, че и къмпингите за тях са виновни. Гласуването също е виновно, защото хората стигнали до отчаяние виждат безсмислеността на избиранията на едни и същи лица, които правят всичко само за себе си.  
    Чудя им се! Като са толкова вдъхновени от събирания на глоби, нима не трябва със закон да забранят мръсния въздух в големите ни градове? Трябва да се накарат хората с цел избягване на болести, да се движат с противогази. Така хем ща бъдат здрави, хем няма да натоварват здравеопазването, което се задъхва, като някой астматик.  А който се опълчи срещу реформата, глоба.
       Прекалено вдъхновени хора или мислещи се за такива пък изхвърлят безпрецедентно боклуци навсякъде. В питейната вода, реките, водоемите, градините, пътищата, пред и зад блоковете. По-вдъхновена нация от нашата, която разхвърля навсякъде боклуците си не съм виждал. И вместо да има вдъхновени блюстители на реда с глоби, няма нищо. Но нали има свобода. Да правим кочина, да се караме, обиждаме и отнемаме живот, сякаш ние сме го създали.
          Откъде обаче да намерим вдъхновение за хубави неща в страната ни, като ни липсва самочувствие за това? По-лесно е да рушим и да оставим други да се грижат за нашата страна. Правят го хората, като вкарват многобройните си стоки. Зависимостта ни е пълна. Превърнати от горда нация в просяците на Европа.
       Вдъхновения много. Злоба и приказки също. Но загриженост за бъдещето никаква. Без действащи разумни закони ние сме обречени в действителност на гибел.
      Вместо вдъхновения зад граница, да се научим да уважаваме своето, да го пазим и умножаваме с ум, без завист и заедно за едно по-добро бъдеще за децата ни, които някога ще ни съдят за глупостите които сме направили. Все с една дума: за България!
В.СОФИН 

Няма коментари:

Публикуване на коментар