вторник, 5 ноември 2019 г.

Нещата трудно се улавят!...



     Когато ноември цъфне, есента вече се е развихрила. Листата целунати сякаш от четка на художник, падат навсякъде. Някои литват по парковете, други избират да хванат пътищата, а особено усърдните, успяват неканено да се вмъкнат в нечий дом през разтворените прозорци. Много по нахалните или ефирните листа пък се осмеляват да се настанят в улуците, където залепват. При това си водят и дружина, семенца донесени от вятъра, иглички от боровете, откъснати мъхове и какво ли още не. С цел да покаже могъществото си майката Природа пуска и коренчета от неизвестно попаднали не на място, брезички. Те придават на къщата, която са избрали странен, извънземен вид.
  Това е само началото преди да кипне зимата. Докато стане това и бялото покрие, жълтото, червеното, и на места зеленото, има още време.
Но уви, ето ви и вас, приятелю, остарелият пред пенсия чистач. Вие сте принуден да събирате нахално настанилите се навсякъде листа. Тротоарите плачат от набега им. Площадите се оплакват, пейките реват отрупани... Няма място и за влюбените, които си търсят усамотение из парковете. Улуците и те кашлят задръстени догоре. Обувките на всеки минувач по улиците, обзети от мания залепват листатата на есента отдолу и в най неподходящи моменти ги пускат на воля вътре по коридорите на личните, а и в обществените домове и сгради...
И тука е вашата роля чистачо!...
   Почвате работа още на ранина преди слънцето да успее да покаже и първия си лъч. Навярно си мислите, че ще се справите с изглеждащата вам, лесна ситуация. Почти успявате до обед да изчистите полагаемия район. Доволен взимате кафе от най-близкия автомат. Палите и първата цигара за деня. Че какво е кафе, без тютюн?! Гаргара някаква, за която не искате и да мислите в тоя момент. Отпивате глътка и дръпвате от цигарата. Докато блажено примигвате, отнякъде сякаш за да ви унизи излиза ураганен вятър, който чувате да говори на висок тон в ушите ви, реплика, която по принцип се пада на други, при това хора:
-Е, какво правим сега?
Докато повдигате учуден рамене вятърът, вашият враг в момента създава вихрушка и нови листа започват полета си около вас. И за да стане още по неприятно наглецът надул бузи, вкарва прах в кафето ви. Огънчето на цигарата, която дърпате в защита изкача и пали прекалено дългия ваш, мустак. Хвърляте опарен всичко и проклинате съдбата си. Решавате да се приберете, някъде за малко. Докато тътрите крака към автогарата, вятърът спира като по поръчка. Успокоен отново атакувате жълтия килим, листа с метлата си. Започвате да си свиркате мислейки за предстоящия обед. Внезапно пропълзява ноемврийски хлад. Есенния ситен дъждец идва бързо и влиза не само във врата, в ушите, но намира място и в обувките ви.
    С въздишка на отчаяние, оставяте на спокойствие инструмента на който свирите, наречен скромно от вас, метла и търсите в автогарата сушина.
Оттам минава по случайност, вашия шеф. Хваща ви на топло. Гледа в очите ви с упрек, но не казва нищо. Май ви обвинява в мързел?!
-Виноват! –козирувате, но подозирате, че няма да ви се размине.
Чувствате се безсилен да хващате трудните неща в живота. Те са тези, които ви ловят навсякъде. Даже и в стола, където обядвате всеки ден, когато сте на работа. С пържолата се справяте бързо като дори не ползвате нож. Да, но с боб чорбата, удряте на камък. Почвате да преследвате с лъжица единствените вътре в нея, три бобени, зърна. Толкова се унасяте в действията си, че времето ви за почивка минава. Лишен сте от цигара и то само защото любопитството ви е било в повече. Накрая все пак узнавате, че от последното бобче, е останала единствено, кухата обвивка.
Предстои ви и тежка зима. Че, кога ли е била лека?! Пак ще се борите, но с бялото. Жълтото, оранжевото и червеното ще заспи успокоено под юргана. Във виелицата отвън ще се търкаляте в снежинките, и ще проклинате съдбата, че до пенсия има пет години... А знае ли се?! Нещата се променят... Зависи вятъра накъде духа. Засега духа неблагосклонно и единствено във вашия врат. Утре?!
   Може и да спре! Може! Но, кой го знае като нещата от живота се улавят трудно. А всеки знае, че лесни такива, няма. Ако все пак има, това значи, че са извън закона. А законът е в ръцете на този, който го ползва единствено и само по свое усмотрение...
В.Софин 



Няма коментари:

Публикуване на коментар