вторник, 28 януари 2020 г.

ВРАТАТА



        Останала отдавна в миналото вратата изскърца протяжно. Най после се беше намерил някой да я отвори отново за живот. Пантите и  не бяха яли грес от години. И ето, че сега зееше широко отворена.
Донякъде се чудеше, че никой още не пристъпва прага и, който бе събрал прах от времето. С ярко любопитство с песен на уста вътре се вмъкна разгорещен, вятърът. Погледна в стаята. Вмъкна рошавата си вятърничава глава в печката. Издуха старата пепел от там. Вдигна я във въздуха. Поигра си с нея и отегчен се оттегли към масата, откъдето го наблюдаваше чиния с отдавна засъхнали остатъци. Преди да я блъсне и разбие на пода, успя да свали двата изгнили стола наблюдаващи безучастно ставащото.
Когато никой не погледна и не заклейми действията му, а и нямаше кой да му обърне внимание , обезкуражен и самотен, вятърът си тръгна. На изпроводяк единствено вратата се осмели да го поздрави протяжно, докато  скърцаше с не смазаните си отдавна панти. Вятърът дочу молбата и да не я оставя сама, но не се върна. Само се изсмя на чувствата и. После зает да гони прашинки в полето се оттегли към планината, която си оставаше неговия истински дом.
Устояла на времето, но вече почти изгнила, Вратата изскърца за последно и после ръждясалите остарели, панти я пуснаха на свобода. Докато падаше хвърли поглед с копнеж към планината и върховете, където имаха среща, слънцето, небето и вятъра.
   Докато рухваше долу с последен протяжен стон я посрещна, развеселен и вечно дебнещ всеки, Прахът. Той я приветства в обятията си. Последните, които имаше за всеки паднал в небитието му. Когато всичко  свърши, някъде  в друг град вече се раждаше нова врата. Врата, която имаше своето бъдеще. Тя не знаеше нищо за живота. Не подозираше какво я чака.  Любопитно се огледа в новия си дом. Усети децата, които я отваряха и после забравяха да я затворят. Почувства почти приятните галения на домакинята, когато я чистеше. Разбра и за грубото отношение на стопанина, който пиян понякога с ритник вечер я отваряше.
   Усети всичко това и  разбра, че живота колкото и лесен да изглеждаше отстрани, все пак бе толкова сложен, че и писателка да се бе родила Вратата, трудно би описала ставащото, днес.
Свят на вятър, слънце и блясък от звездите...! 
 В.Софин




Няма коментари:

Публикуване на коментар