четвъртък, 19 август 2021 г.

Ама, че джиесем...

                                                                                       


                                                                      



                                                     Ама, че джиесем…

            Телефона казват е бил едно голямо добро. Може! Да но, джиесемът… Тоя серсем, това недоносче гадно!

   Как да го опиша. Удобен, събира се в джоба. Прави компания навсякъде и там, където даже не ни се иска. Толкова нагъл, влиза ти под кожата, приятел! Гугукане, шептене, любовни излияния… Неудобни засечки! Интернет пространство. Кръстословици с думи за решаване в работно време; Даже удобна елка, която смята на ум вместо нас. От хубаво по- хубаво! Мама се обажда, а и татко за да се кара понякога. Всичко това е поносимо и без това не може. А снимките са толкова много, че човек докато ги прегледа всички и  времето за работа, свършило. Приказка! Да но? Е винаги  има едно но. Всеки знае предимствата на джиесема, а недостатъците, къде са… Мислите си, че няма. Да но ако някой започне да ви тормози по „недоносчето“ наречено джиесем. Удобно средство да ви ругаят. Толкова удобно, че тъкмо да изпратите и своята благословия и ви изключват от линия. Само жена ви до вас чува псувните и  предупреждава вас, винаги за последен път. Държали сте се като гамен пред дама. Може би има право, но след като ви дразнят по недоносчето, какво остава. Аха да се усмихнете, но усмивката ви прокиснала. Тъкмо да дремнете удобно в леглото си, и звън в ушите ви. Обажда се не кой да е, а шефът ви за да ви наругае и естествено да ви осигури работа допълнително за да не скучаете с жена си вкъщи през почивните дни.

 „Недоносчето“ или джиесемът ви, предупреждава, че имате данъци неплатени; имате срещи; имате пратка неплатена в брой; имате задължения. Всичко имате, но не и спокойствие. Естествено са ви осигурили и телевизия и радио на джиесема. Може да гледате всичко и чувате,  но сте  задължителни с реклами, иначе току виж сте избягали от ежедневието. Търпите известно време. Ругаете системата, ама това изобщо не ви помага. Да стъпчете „Недоносчето“ и ликвидирате славата му, не смеете. Аха не сте вдигнали на шефа си и тогава на борсата за нова работа. Аха не сте вдигнал на жена ви и опа, наказан сте не само да измиете чиниите след вечеря, но сте и лишен от ласки. Е може и да изядете някой и друг шамар от милата, но трябва задължително да сте мазохист за да оцелеете в боя. Ако пък не сте успели да чуете любовницата, ако имате все още такава и опа, хайде на кино за нова, която трудно ще откриете.

    И всичко това помислете си, последиците от един непроведен телефонен разговор по джиесема.

Ами мошениците, които се опитват да изкопчат от всички нас пари? Колкото повече за тях по добре, защото работи усърдна системата за безнаказаност в държавата.

     И какво ви остава? Отивате в кръчмата да се напиете. Хубаво, но и „Недоносчето“ е с вас в джоба ви. Тъкмо сте вдигнали с приятел наздравица и вече са ви предупредили, че трябва да се прибирате вкъщи. Не може даже да изпсувате. Направо се давите в евтината ракия и къде с кашляне и съжаление си тръгвате…

   Проследен сте отвсякъде. Или както му казват някои, вие сте чипиран човече. Всяка ваша стъпка е следена, всяка пошла мисъл успешно е извадена с цел да бъдете наказан.

   Със съжаление си спомняте за старите телефонни апарати при, които сте ходили някога. Тук с „Недоносчето“ няма ходене, Джиесемът ви придружава и тревожи навсякъде по всяко време на денонощието. Ядец! Иска ви се да го стъпчете нали? Иска ви се… Хубаво, но след като сте следен от толкова много институции вече сте се пристрастил като наркоман и нямате избор.    Или пък изборът е да ритнете камбаната с финес. Не се заблуждавайте телефонния глас на джиесема ще ви намери и там долу в двата метра.

        Може и така да е, но нека някой друг му вдига. По отговорен, дисциплиниран и още не разбрал как го работи системата. Вие и да искате не можете вече. Просто сте успели да се изключите преди Недоносчето наречено, джиесем да ви хване отново в мрежата на паяжината си.

В.Софин  19.08.2021год.


Няма коментари:

Публикуване на коментар