понеделник, 30 март 2015 г.

Актуалното почистване и доброволното целенасочено годишно замърсяване



   Всяка година на пролет се организира кампания за доброволно почистване на боклука. Забележете! Доброволно. Който се чувства неудобно заобиколен от хаоса в държавата ни е призван да участва. Интересното е това, което се получава през изтеклата година. Излизаме отвън на разходка, на пазар или просто така, да се порадваме на природата и естествено се сблъскваме с жестоката действителност. Фрапиращото влияние на многобройните боклуци гонещи се навсякъде около нас. Те бягат, от внезапния възникнал порив на излязъл да играе вятър. Найлонови торбички, пластмасови бутилки, забележете стъклени също; хартийки от бонбони, шоколадови вафли, дъвки, празни опаковки от цигари, фасове и какво ли още не се валя  необезпокоявано долу пред нас. Всичкото това многообразие или безобразие е извършено напълно доброволно. Неосъзнато нали? Да но почистването се извършва пак доброволно, но осъзнато, нали?  От една страна, упорити доброволци безнаказано мърсят, а от друга стоят съвестни хора, които мислят, че чистотата е здраве.
Вижте горите! Там също тъне в боклуци от хора излезли да се порадват на въздух.  Горите, които почти ги няма днес, защото това, което зимата не успя изцяло да счупи и изкорени, сториха секирите и резачките на „майсторите” на дървесина. Те доброволно и безнаказано прибират дебелата част от отрязаните силом дървета, а клоните: Забележете! Клоните с най добри чувства и намерения се разхвърлят навсякъде, така, че ако сте излезли да потичате на воля, не бихте могъл да го сторите, защото навсякъде Ви дебнат препятствия с които трудно ще се справите дори и да сте опитен спортист.
Като се замислим и огледаме, забелязваме разрухата около нас. Руини останали да стърчат самотни от времето на социализма, камара боклуци пръснати безцелно навсякъде, превзели време и пространство. Всичко това сторено доброволно от непослушните наши ръце, които не умеят да мислят. Те са родени с една едничка цел, да се научат да хвърлят всичко непотребно навсякъде: на улицата, пред блоковете в които живеят хора, а не свине, в горите, планините, реките, дори за съжаление и в дворовете ни, които уж се обитават от умни хора.
„Какво пък!?” –казват някои. „Нали един път в годината чистим!? Щом го правим, имаме нужда от разтуха, да изхвърляме всичко ненужно навсякъде!”
Защо? Изглежда  искаме да се разболяваме, от мръсотията ширеща се около нас. Нима лекарствата и куцащото здравеопазване е длъжно да ни лекува? Как да се получи това, като всичко вършим доброволно. Чистенето и разхвърляне от другата страна. За всичко това отива ненужно скъпо струващо време. Май са прави ония, които твърдят: „ В слаба държава, липсва култура! Прости  хора манипулирани, изцяло в натура.”
На всяко кошче за боклук, би трябвало да има надпис, поне за образованите на което да пише: „Помисли!”. Помисли българино, преди да направиш кочина около себе си, защото здравето е в твоите разумни ръце.
 У нас за съжаление изплува на преден план нежеланието да живеем с някакви установени правила и норми, особено ако са наложени от някого или от държавата.  Въпреки всичко обаче се оказва, че са нужни такива закони, които са необходими на обществото като цяло. За да има чистота; да съществува подреденост и да няма умишлено счупени обществени неща е нужно да се научим да живеем с правила. Само тогава бих казал, ще блеснат европейски градовете и селата ни. Трудно осъществимо нали? Интересно как в Германия са го постигнали? Явно с мисъл за култура и загриженост за следващото поколение.
Нека не правим от родината си кочина, защото първото, което виждат чужденците у нас е именно това. А народ, който е свикнал от векове да тъне в мръсотия, не би могъл да постигне напредък в държава, която не се интересува от индивиди, които не знаят какво е култура.
В.СОФИН 

Няма коментари:

Публикуване на коментар