петък, 29 май 2015 г.

Писането и бягането, като удоволствие



                                                  Писането и бягането, като удоволствие
         Писането  е удоволствие, поне за мен. Да но синът ми твърди друго. „Бягането в спорта е удоволствие!”-настоява той и наистина мисли така.
Оказва се обаче, че и писането прилича на бягането. Когато човек бяга, той е принуден да се справя с различни препятствия срещнати по-пътя. Така и писателят, когато подрежда буквите на белия лист, на моменти спира поколебан, накъде да поеме. Дали направо, като предизвика гняв у читателите си или да избере лесното, като пропусне неприятното и погали с лъжи ума на хората.
Все пак мисълта бяга напред, на моменти спира задъхана, но щом поеме свеж въздух от мозъка се втурва отново напред. Там където е интересно, където се случват странни неща, където човек мечтае; там където се ражда истината, дори и горчива да е тя;  където светът изглежда захаросан, като във филмите; там където хората се борят с измамата, болестите и корупцията превзела демократичните ни общества. За любовта и прекрасното в живота, за цветята, усмивките на децата, за птиците летящи безгрижно в небето, за морето, въздуха и планините. За всичко това бягащия и задъхан автор ще напише. Понякога шедьовър, други път боза, но така както не всичко е пари, така и не всичко писано на лист става класика.
Като бегач на дълги разстояния ръката на писателя успява изморена, да развълнува, да тормози, да накара читателя да се засмее, дори да плаче, а понякога, когато е несъгласен да ругае.
Но…!
Докато бягаш, мислиш! Докато мислиш, значи съществуваш и знаеш, как листа с букви да вълнуваш!  
За това писането и бягането си приличат.
В.Софин 

Няма коментари:

Публикуване на коментар