вторник, 7 юли 2020 г.

Отново на път -първа част



         Когато човек е поставен в условията на вирус ковид 19 се чувства като Персона нон грата. Предварително с трудни решения. Да, но животът лети и излита. Умните или предпазливите стоят вкъщи и проклинат. Други като мен не устояли на повика на природата тръгват да изследват или да видят със собствени очи, това което вълнува, което предизвиква и което остава особения вкус в устата за който всички мечтаем.
    Тръгване в петък. Целта е очертана на картата. Естествено не на моята, а на моя син, който има състезание по ориентиране в бургаските минерални бани. Или място, където все още не сме посещавали и което безспорно се очаква да бъде интересно.
А и резервацията във вила Лазур в Приморско чака нови посетители. Естествено това сме тримата, милата, сина и моя милост… Всичко без пежото, което не влиза в списъка, но то е най-важното…
   Когато сутринта поемаме по магистралата разбираме, че на места пътя е като камилски гръб с  добре очертани1 гърбици. Вляво, вдясно, къде с мъка полека в два следобед стигаме… Акве калиде. Или бургаски минерални бани, където останали от древността руини подсказват за антични терми.
   Оставяме сина да се подготви за състезанието по ориентиране, а ние с благоверната с любопитство надникваме в музея на открито.
Отвън поставени на стойки ни очаква информация за това историческо място. До нас стига от уредба запис на руски и български език историята на Акве калиде.
    Четем и ни става ясно, че най- ранните поселения на Акве калиде са  от медно каменната епоха преди Христа. Хората разбрали за чудодейната вода устрояват живота си край топлите минерални извори. Траки и гърци също се ползват с лечебната им сила още през първото хилядолетие преди Христа. Изворите са били почитани и като светилище посветено на Трите нимфи покровителки на топлия минерален извор. Трийсет години след Христа на това историческо място Аполоний Елтайкент, който тогава се оказва командващ армията на тракийския цар Реметалк втори издига храм на богинята Деметра.
Разцвета на Акве калиде идва по времето на римската империя.  През втори век император Траян /98-117год/ изгражда на това място голям бански комплекс – терми, които се оказват особено привлекателни за римските поданици търсещи изцеление за болестите на тяхното време. Естествено тогава и получава името си Акве Калиде, което в превод от латински означава горещи води.
Император Септимий Север/193-211г/ учредява първото спортно събитие тук някъде в края на втори и началото на трети век. То е наречено на неговото име и на името на Трите нимфи -Северия Нимфеа. Император Септимий сече и бронзови монети с лика на нимфите.
В целия тогавашен свят е заложено мнението, че именно тук на Акве калиде водата е най-лековита и чудодейна. Това сведение идва до нас от стари хроники, които няма как да лъжат.
А и нашите изследователски очи са впечатлени от многобройното посещение на хора, които бързат да напълнят донесените съдове в чешмите с лековита минерална вода. Не устояваме и ние с благоверната. Наблизо в павилион се продават десет литрови пластмасови шишета, които пълним и отнасяме с нас на Приморско.
През шести век армии на авари, славяни и прабългари започват да опустошават богатите провинции на източната римска империя -Византия. Император Юстиниан първи Велики/527-565год укрепва Акве калиде с крепостна стена.
През 586година хаган Баян заедно с авари и славяни заплашва лековитите минерални извори с унищожение. Благодарение на молбите от страна на неговите съпруги почувствали силата на водата, града остава непокътнат…
Това е час от античната история на това уникално място.
През средновековието градът е бил известен с името Терма или Термопол.
По-времето на кан Тервел /701-711год/Акве калиде -Термополис влиза в пределите на България…
Всичко това, а и нещо в повече ни става ясно благодарение на табелите, които разказват една история на разцвет но и упадък на това място. През тринайсети век по-време на кръстоносните походи Акве калиде е опожарен изцяло от брата на Балдуин първи, Анри, който стига до минералните бани. За да дойде после четиринайсети век, когато отново това място се възражда. Топлите минерални извори продължават да носят изцеление на всички посетили го…
  После идва османското нашествие за България. В края на петнайсети и началото на шестнайсети век Акве калиде османците изграждат бани на мястото на старите някогашни римски. Банята е наречена хамам. Построена от Михалоглу – наследник на великия Михал бей, който османците тачат като един от основателите на държавата. От историята до нас е достигнало, че Михал бей е бил християнин /българин или византиец/ с точност не се знае, но същият тогава се сприятелява с султан Осман и приема исляма.
Един от най-известните за времето си султани Сюлейман великолепни през 1560година страдащ от ревматизъм посещава баните и е толкова доволен от чудодейната минерална вода на Акве калиде, че със специален закон учредява ежегоден панаир тук. Името достигнало до нас тогава на това място е Лъджа кьой.
Магията на уникалните действия на минералната вода носи здраве и изцеление на всеки докоснал се до нея…
Но стига вече история, защото състезанието по ориентиране напира и е вече на старт…
А и парка, в който се провежда е интересен сам по себе си. С благоверната си позволяваме да надникнем в него.  Посреща ни Волейболно игрище, където естествено млади хора вече спортуваха. Въжен град за децата и изградени няколко барбекюта откъдето се носеше ароматен дим на скара… Млади и стари на разходка. Пейки, маси и красота идваща от природата. Дървета, гъби, тук там билки в цъфтеж… Всичко това в парка на бургаски минерални бани.
   Старта на състезанието е даден. Близо до старта в напрежение стои и моя милост. Не за друго а за да снима и запечата за семейната история ставащото…
Естествено синът ми печели второ място и е награден с медал.
 Сбогуваме се с това уникално място за да се озовем близо до морето. Пред нас е град Приморско и резервацията ни във вила Лазур, която вече изгубила търпение започва да звъни по-джиесем…
Следва продължение
В.Софин  

     

Няма коментари:

Публикуване на коментар