вторник, 5 юли 2022 г.

Обстрел на зайци, акули и крака

                                                                                       



                    Зайци, „акули“, крака, гларуси и още нещо

     Вече съм на плажа. Гледа ме морето. И аз го зяпам с интерес. Претеглям на око нещата. Вълни, водорасли, лодки, небеса и простор… Хубаво място за пусия. Тук съм за обстрел на едър дивеч. Очаквам акулите да пристигнат в залива на ранина. Ако не дойдат пък може и нещо на плажа близък да уцеля. С търпение без паника като нищо ще успея. Опъвам палатката на пясъка и разгъвам такъмите. Приготвил съм мрежа, но тя не става за примамка. Разчитам на зайци, които да паднат на ранина във морските дълбини. Докато чакам да съмне, броя звездите и пресмятам коя е най-близо до мен за да я гръмна. Луната срамежлива ме наблюдава отгоре… Пускам ръце на пушката и обирам разстоянието с око. Ще я чакам да слезе долу ниско над морето за обстрел. Умората, тая проклета умора обаче пристигна и гръмна мен. Падам ничком на пясъка и заспивам. По едно време студът ме захапва. Вълните от морето си позволили да стигнат петите ми и ги захапят. Рипвам ужилен. Тракам зъби и гледам, че наближава заранта. Вече съм облечен и отстоявам на бурния вятър, който изпълзя недоволен откъм морето.

Докато се прозявам с една ръка на устата с другата държа „пушката“ готова за обстрел.

   Внезапно там нейде сред вълните далече, далече от мен се измъква предпазлив, слънчев лъч. Оглежда се вляво, сетне вляво и като не вижда  заплаха, пуска първото си зайче. „Е сега ми падна“ – стрелям и хоп първото в „кюпа“. Не, не падна, само близна ожадняло долу водата, после подскача и се устремява към брега. Ясно виждам, че го преследват синьозелени „акули“. Готов съм и за тях. Стрелям сред зеленото. Уцелвам сините вълни. Всъщност гладните акули са именно те. Падат ми на мушката и ги обстрелвам. Завъртам „пушката“ и към плажа. Вече там се бяха събрали прекалено много плажуващи гларуси. Гръмвам ги и тях. Всичките не успявам, защото някои излетяват и хукват към морето да се спасяват. Оставям ги да бягат. По интересен ми става брега. Към мен се носят „крака“. Едни в джапанки, други боси, а имаше и с обувки. Толкова много „крака“ не бях виждал отдавна. Едни малки, други по големи… Всъщност това не бяха крака, а стъпки отбелязани с яснота в пясъка. Виждам, че не липсват дори лапи на кучета, пръсти от птици… Богат асортимент. Изборът така да се каже е мой. Стрелям и улучвам всичко това. Внезапен звук откъм морето ме изважда от унес. Наблизо корабче не пропуска да освежи с двигателите си морския бриз и вълните, „акули“, които вечно изгладнели налитат на скалите… Стрелям въодушевен и нататък. Успявам в последния момент да улуча кърмата на корабчето преди да се скрие зад завоя на залива.

  Ами хората? Най сетне и те се материализират на плажа. Но уви, не стават за обстрел. Все пак решавам да се направя на интересен. Опитвам да обстрелям девойка в оскъден, бански костюм. Внезапно обаче пред мен изниква брадат, млад мъж и ми се развиква. Така де, бях нарушил правилото, което беше да „стрелям“ скрит от пусия. Вън от палатката се чувствам само в опасност. Събирам такъмите, извинявам се и се изнасям с фотоапарата си към други по подходящи, щадящи тялото ми, цели. Знам ги, че се намират наблизо. Дремят в крайморското градче, градини достойни за перото на писател. Добри са и за художници, стават и за фотографи като мен… Така де… Обстрелял каквото обстрелял време е да презаредя „пушката“ и да се впусна в нови вълнуващи приключения достойни да разкажат за патилата на фотоапарата ми.

В.Софин 5.07.2022год.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар