неделя, 31 юли 2022 г.

Пътят на себеотдаването

                                                                       





                                                       Пътят на себеотдаването

         Хващали ли сте пеперуда в полет с ръка? Усещали ли сте страха в нея? Пърха паникьосана крила, а вие я държите и се мислите за Господ!

      Хващали ли сте риба само с ръце, която уплашена от действията ви иска да избяга?

     Колкото и плъзгав да е късметът, вие го държите. Вие сте господарят. Устоявате. Напразно рибата маха с опашката си. Напразно се  опитва да оцелее вън от водата. Мислите си: „Край, аз решавам съдбата на рибата. Мога да я убия, ей така!...“

    Да но нима ще бъдете горди със стореното? Нима ще се чувствате победител? Завоевател, който мисли, че всичко му е разрешено!

Помислете!

   Ако вие сте в положението на пеперудата. Някой ви държи в ръката си и може, ей така да ви смачка, защото така просто му е хрумнало. Или пък сте току що уловена плъзгава риба, но без шанс за кислород и бъдеще.

Опитайте!

Просто не хващайте с ръка пеперуда в полета ѝ! Недейте лови рибата за да я мъчите!

Огледайте се!

Полюбувайте се на полета на пеперудата. Вижте как рибата се плъзга леко във водата на езерото или реката.

  Почувствайте мига на щастието. Усетете радостта! Това е вашата победа. Скромна, но не всеки ден някой дава шанс на другия, да продължи пътя си. Слабият и беззащитният трябва да останат с впечатление, че те са истинските победители. Те са избягали, защото са били достатъчно умни, намерили са сила да го сторят.

     Но вие знаете истината. Знаете, че сте успели да преодолеете километрите от трудния път по който сте тръгнали. Това е пътят на себеотдаването. Той се нарича, любов. Не омраза, а любов за всяко живо същество, и към всичко, което виждат очите ви.

 Със сигурност повечето хора няма да ви разберат. Със сигурност ще ви гледат с насмешка, подозрителност и удивление. Но вие си знаете, че само един истински победител може да намери сили да бъде над всичко това!...

В.Софин 31.07.2022год.

 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар