сряда, 7 ноември 2012 г.

Запрян

                                                                                   

Когато станал рано сутринта,Запрян изобщо не подозирал,какви перипетии го очакват в столицата. Много отдавна кракът му,не бил стъпвал там,но сега се налагало. Съпругата му пипнала камъни в бъбреците и трябвало спешно да бъдат разбити. Взел направление за лечебното заведение,,Токуда"с връзки,разбира се. То днес човек без връзки е за никъде и децата го знаят. Напълнил резервоара на старото,,социалистическо"трабантче от близката бензиностанция,промърморил,че горивото е безбожно скъпо,но щом се налага няма начин,и потеглил за София. По-пътя доста коли го задминавали с бърза скорост,но Запрян си знаел,карал полека за да е сигурен,че ще стигне за където е тръгнал. Влязъл в столицата.Не бил ходил там много отдавна и се учудил. Навсякъде движение,автомобили колкото и каквито си поискаш,щъкали,, задъхани"насам-натам и не се знаело,коя накъде се движи в тази лудница. Стигнал до кръстовище Запрян и,,запрял",просто не могъл да продължи. Тъкмо да потегли и хоп,изниквал напорист софиянец водач,който псувайки го отминавал. Загубил спокойствие Запрян ,изпотил се и се ядосал. Изпсувал и той на свой ред,натиснал газта на старото ,,социалистическо"возило и потеглил спокойно по-трамвайната линия. Но,не щеш ли ,бдителен като сокол полицай,видял това и го спрял.
--Господин водач ,книжката и талона за проверка?-наредил строго той.
Подал документите Запрян на катаджията и зачакал.
--Хм,интересно,нямаш до сега нито едно нарушение.За къде си тръгнал с тази,, каруца"? -запитал Запрян полицаят  и се усмихнал лукаво с ирония.
--За болницата господин полицай!-отговорил смело Запрян.
--Като караш по-трамвайната линия,нищо чудно да се озовеш там,но по-скоро в моргата. -подиграл му се отново катаджията.
--Кажи ми сега какво да те правя?
--Ами,помогни ми да стигна жив до лечебното заведение и ще съм ти вечно благодарен!
--Виж ти,виж ти,доста нагло държание за нарушител.На какво ви учат в провинцията? Не ти ли казаха,столицата си е за столичани. Такива като теб Запряне,нарушават с лекота закона,дори не знаят защо са дошли. Сега,като ти надупча талона,следващия път,ще дойдеш с автобус,а не с ,,каруца". -рекъл ядосан полицаят  и въпреки горещите молби на Запрян,надупчил талона и поискал глоба.
--Да видим сега! Дай петдесет лева глоба,за карането по трамвайната линия? После,още петдесет,че не беше сложил обезопасителен колан,плюс това караш със загасени фарове,за които много добре знаеш ,отново се полагат петдесет лева. Ха сега да те видя нарушителю,как така свободно щъкаш из столицата,съвсем безотговорно!
--Но господин полицай,моля ви се! Сам казахте,че карам,,каруца". За нея не са нужни фарове,нито колани. -опитал да отърве глобите Запрян.
--Виж ти! Какво си имаме тук,умник! А това,че караш по-трамвайната линия,е абсолютно забранено,от закона. Ясно ли се изразих,провинциалист такъв?
--Какво да правя,като никого от вашите софийски водачи,не дава предимство,как да успея да стигна за където съм тръгнал! -проплакал Запрян,разбрал,че няма мърдане.
--Това е много лесно. Спираш пред София,взимаш трамвай,автобус,такси или метрото ,и стигаш до необходимото място за което си тръгнал. А сега,хич и не умувай повече,а плащай глобите. настоял вече съвсем навъсен катаджията.
--Ето,заповядайте сто лева! -подал нова единствена банкнота Запрян на полицая и зачакал,чинно рестото.
--Какво чакаш,защо не потегляш, още ли си тук? -заинтересувал се учуден катаджията.
--Ами аз такова,рестото чакам,рестото. -продумал сконфузен Запрян,уверен в правотата си.
--Не знаеш ли,че каруца се кара с кон,а не с бензин. Погледни дима от ауспуха на возилото си? За това,че замърсяваш въздуха с изгорели газове са другите петдесет лева глоба. Сега стана ли ти ясно,провинциалист такъв?
Нямало,какво да възрази на тези думи Запрян. Махнал ядосан с ръка,потеглил с мръсна газ,и започнал да се държи,като натурален софиянец. Не дал никому предимство и бързо стигнал до болницата,,Токуда",за която бил тръгнал. Станало му безпределно ясно,в голям град,трябва да се държиш като другите,да си бърз,не само с колата,но и с ,,цветистия" език,който неминуемо ползваш за да оцелееш в,, джунглата от бетон". Столица,какво да се прави? Всеки гледа да се придвижи по- някакъв начин. Без значение правилен ли или не. Всеки един индивид се нуждае от времето си,то е скъпо,струва пари. Законите вярно има ги,но те са за да може,да се правят нарушения. Иначе,как администрацията ще се издържа? Нали,все това ни казват,няма пари,за това,за онова.А за глоби,все се намират от кой наивник да се дръпнат. Данъкоплатецът е за това,нарушава законите,после плаща чинно,псува и така му олеква не само на душата,но и джоба с някоя скътана  банкнота за ,,черни" дни. Така,че държавата,като грижовна майка,се бе погрижила за Запрян. Спасила му бе живота,повдигайки адреналина в него. Запрян се беше почувствал,като истински натурален столичанин,а не обикновен провинциалист,както го беше нарекъл катаджията.                                      


В.Софин

Няма коментари:

Публикуване на коментар