събота, 5 януари 2013 г.

Въздържателят


На преглед, пациент бил запитан, дали спазва, предписаната диета от личния лекар:
-Въздържаш ли се, въздържаш ли се? -заинтересувал се  загрижен докторът, имайки в предвид забраненити ястия за болния.
-Опитвам докторе, опитвам. Но след като съм ял, цяла седмица фасул, как да се въздържа? Не мога, осмърдях спалнята, жена ми вече не ме допуска, да лягам при нея.
-Но, аз ти забраних, само месото, можеш да си хапваш, освен зеленчуци, също така риба, мляко и яйца. Какво е това? Бобена диета?
-Прав си докторе, но ние имаме само фасул. Това сме садили, това сме произвели, това ядем.
Пенсията, моята и на жената са малки. Отиват повечето пари за лекарства и данъци. Искам, честно да се въздържа, да не платя, тока и водата поне. Но веднага идват намръщени служители, които въпреки молбите от моя страна, режат кабелите, спират водата. А без вода и ток, няма как да сготвя бобеца. Въздържам се също от влизане в гората. Тъкмо събера дърва за огрев през зимата, когато горски служители внезапно изникват пред мен. Без капка милост, верни на държавата, която ги храни те ме глобяват. Не дай си боже огън да запаля. Подушват го, сякаш са хрътки, а не хора. Отново пак ме глобяват. Как да не се въздържам, при такава ситуация докторе? Река ли, да роптая, може и бой да отнеса. Единствено гората, ще ми бъде свидетел. После, ще кажат,че съм паднал сам. Подхлъзнал съм се в някое дере. По -добре, да не се оплаквам, а да вървя на нивата. В нея ми е надеждата. Не я ли обработвам, утре и бобец няма да имам на трапезата. Да ти кажа докторе, такава ни е орисията. От едно се въздържаме, принудени, от друго просто не можем. Държавата не позволява! Сега да вървя, ще копая бобеца, защото той приказки не иска , а сериозна работа! -това споделил болният на личния  лекар. Облекчен от изповедта, отишъл право на нивата с мотичката си, която нямала търпение да започне работа.
В.Софин

Няма коментари:

Публикуване на коментар