понеделник, 26 януари 2015 г.

Доброволния данък в държавата ни



Интересен самопожертвувателен данък е измислила държавата ни. Той разбира се, е актуален и в другите цивилизовани страни, които също разчитат на даренията на хората. Тотото, което мнозинството пуска по света с цел да спечели и облекчи нерадостното си положение, прибира с лекота безрезервно спестяванията на всички изкушени. Вместо печалба, то милостиво предлага надежда. Редовното пускане на тото води до пристрастяване. Човек се увлича и всяка седмица, губи спечелените с труд пари. От време на време, понеже тотаджията е упорит пускач, печели тройка или мижава четворка, която го кара да продължи агонията си и следващия тираж.
Все пак, бих казал похвално е да се внася съвсем доброволно данък в хазната на банката. Ако се замисли човек и събере тези изстискани от джоба му пари, ще получи сума, която макар и малка, може да облекчи донякъде мизерното му положение. Но, както казах, тотаджията се храни с надежда. „ Няма начин!”-мисли той. „Тази седмица най после ще стана богат! Много богат!”
Уви! Свещена глупост! Ако погледнем статистиката на онези, които все пак са успели да се докоснат до дебелите пачки с пари, ще установим, че в повечето случаи, те вече нямат нищо. А щом нямат, значи, трябва пак да играят тото. Здравомислещия човек, не само че не пуска фиш, дори билети от лотарията, не тегли. Някой сигурно ще каже, че  щом не играе, значи не иска да спечели.
Всеки мисли, че именно той, ще бъде късметлията, но съществуват и хора, които не искат да внасят доброволно трудно изкараните си пари. Те знаят, че само с гола надежда не се живее. Особено в страна в която липсва сигурност. На всеки един човек са нужни пари. Но те не са всичко на този свят. Човек е богат, когато е здрав. Има приятели, любов и това му е достатъчно. Красотата на заобикалящата природа, всичко това го прави истински щастлив.
Нима богатите са щастливи!? Нима спят спокойно? Нима не ги охраняват!?
Щастие приятели не се купува с пари. Човек може да се излъже, когато усети прекалено много банкноти в ръцете си и да помисли, че те са всичко най хубаво за него. Уви! С пари не можеш да купиш сърцето на честния човек. Може да го накараш да се усмихне, но усмивката му няма да бъде сгряваща, а фалшива, недоверчива и дори предизвикателна.
Стимулират нашенеца да пуска тото, като редовно лишават тиражите от шестици. Колкото повече се трупа джакпота, толкова повече е изкушен българина. Пуска ли пуска фишове. Комбинации безброй. Някои играчи толкова се впечатляват, че дето се вика продават и дрехата от гърба си. Целта е ясна! Те истински жадуват да се докопат до голямата печалба. Уви! Дори някой да удари шестица, това става именно тогава, когато тотализатора благоволи да разреши. Колкото повече фишове се пуснат, толкова по голяма е печалбата за тях.  Но не за тези, които са повярвали, че ще се откъснат от дъното на беднотията. Много пари! Малко печалби! Това е! Играй народе, но се замисли, че някой друг си играе с теб, на котка и мишка.
 Какво е останало от нашенеца? Надява се 25 години да му се оправи положението. То разбира се не се оправя и затова той пуска тото, което редовно му бие шамара, като с хитрост му прибира всичко до стотинка.
Интересно! Какво се управлява, тогава в държавата ни!? Хората ли? Не! Те са оставени самостоятелно и мизерно да оцеляват! Крадците и убийците, управляват ли се? Не! Е, какво се прави все пак тогава? Управляват се, единствено парите на хората!
Върви, че живей! Създавай деца в държава, която утре като всички нас мнозинството, ще манипулира при това безнаказано.
В.СОФИН 

Няма коментари:

Публикуване на коментар