вторник, 18 декември 2012 г.

Демографският срив в България



Европейска комисия била пратена в България, за да установи, как се е получил демографския срив. На различни места в страната заминали делегати, които трябвало да разпитат обикновените хора по села и градове. На влизане в малък, китен град срещнали един дядо с бастун, който уверено почуквал, движейки се по тротоара.
-Дядо, дядо ела да те питаме нещо! –рекли делегатите.
-Да не сте се изгубили? –попитал ги старецът. –Сега ще ви упътя.
-А не, просто искаме да те попитаме нещо. Защо вие българите, постоянно намалявате? Съвсем скоро май, ще останете само на карта в историята! Славното ви минало, ще бъде забравено. Делото на вашия, бих казал учител Паисий също?
-Не е така, не намаляваме. Даже се увеличаваме. –отговорил дядото.
-Как така? –попитали съвсем учудени делегатите.
-Ами, хайде с мен на баира! Да видите гробището. До такава степен се е разширило, че утре като си отида и аз от този свят, не знам къде , ще ме копнат.
-Но дядо, ние искахме да те питаме друго! Защо не се увеличавате, като нация? –настояли отново делегатите. Този път те, били сигурни, че ще чуят истината за демографския срив в България.
-Не е вярно! Как да не се увеличаваме, увеличаваме се. Все повече и повече от нас стават бедни, гладни, безработни. Утре, току виж, сме започнали, като добитъка да пасем! –отвърнал огорчен дядото на делегатите и ги оставил да се чудят. Решили да попитат и друг човек, за да сверят получената от стареца информация. Срещнали една жена на средна възраст. Попитали я: -Госпожо? – рекли делегатите. –Да ви питаме нещо, нали може?!
-Не може, нямам нищо! –рекла тя, мислейки, че ще искат нещо от нея. –А и къщата ми е малка! Идете на хотел!
-Ние съвсем друго ще те питаме! –настояли делегатите. –Защо вие българите, всекидневно намалявате? Кога, ще започнете да се увеличавате?
-Кой, ние да намаляваме! Не е вярно! Даже се увеличаваме! Вижте в чужбина, колко много има от нас. Навсякъде има българи! Да не споменавам Чикаго в Щатите. Той си е почти наш, български. Това не е ли увеличение?
-Но делегацията ни се интересува за увеличението на хора в страната ви? - Попитали смело отново делегатите, надявайки се на правилен отговор. Но такъв не получили. Вместо това дамата ревнала срещу тях:
-Каква страна, та нали границите отпаднаха. Вече, няма българи, всички сме европейци! А щом сме такива, значи се увеличаваме като всичко друго в Европа. Вижте магистралите, какви прави ,,тела” са прострели у нас! Вижте цените как се увеличават!  Парите растат в банките! Погледнете, как недоволството на хората също се увеличава! А вие ми говорите за някакъв измислен от вас демографски срив. Такъв аз не виждам! –казала на края жената, врътнала се на високите модерни токове и оставила делегатите с отворена, слисана уста.
На заседанието Европейската комисия решила: Българският приоритет са единствено и само парите за увеличаване, а не прираста на населението. А, че ще изчезнат, затова явно на тях самите, изобщо не им пука. Но и как комисията да ги вини. Няма пари, няма любов, а от това произлиза, че няма и деца!  Много просто и ясно!
Човек звучи гордо! Така беше в миналото! Днес не е вярна тази максима! Пари, пари и пак пари! Това, макар и долно звучи днес, актуално – гордо!
В.Софин

Няма коментари:

Публикуване на коментар