вторник, 14 април 2015 г.

Да излъжем рибата или себе си



         Може би ни се вижда лесно да извадим риба от реката. Трудно е обаче да накараме водното същество, пърхащо с хриле да закачи доброволно голямата си уста на куката, която умира от скука. Докато тя дреме, нетърпеливо рибата движи плавници, защото е огладняла.  През това време, учим червея да бъде така добър и се принесе в жертва. Да но рибата във реката губи търпение и скача високо във въздуха и вижда мудните ни действия. Когато успеем с молби и трепереща ръка от напрежение да убедим куката да цопне във водата, съвместно с предалата се сложена стръв, плуващия хищник вече е отплавал в незнайна посока за нас, на друго място където успешно кълве мухи. Трябва ни обаче време за да разберем това. И докато се усетим, денят взел, че също избягал съвместно с рибата. Пускаме условно на свобода червея в кутията наблизо, като не забравяме да му дадем инструкция в утрешния ден да бъде по-любезен и привлекателен като стръв. За да укротим „топката” или нервите, които са  движили кръвта във вените ни, докато лъжехме рибата или себе си, ние вадим  почти празното шише с ракия, донесено специално за риболова и унищожаваме с достойнство остатъка. Щом очите ни светнат доволно от алкохола в тъмното, успокоени вече, прибрали риболовните принадлежности на сухо място в раницата и стиснали в ръка въдицата, се прибираме прозявайки се у дома. По-пътя щастливи комари изпълзели незнайно от къде, забиват алчно хоботи в потния ни врат. Успешно жилят и лицето; пъхат се в ушите, сигурно с цел да чистят ушната ни кал; влизат поканени в прозяващата се уста и дори не забравят приятелски да се здрависат с непредпазливо оголените ни ръце с молба и утре да ги навестим.
Когато успеем най-после да  избягаме от тях и докоснем с крака прага на личния дом, кучето, което сме забравили да изведем на разходка, върти щастливо опашка, посрещайки ни на вратата. Неочаквано за нас се показва навън, нашата съпруга с празен тиган в ръка. Уплашени от това нейно непредсказуемо действие,  се дръпваме назад с мисълта, че ще го употреби не по предназначение, а право в изпотеното ни лице от напрежението през деня. Вместо това обаче,  със закачлива усмивка тя казва:
-Хвърляй вътре рибата скъпи! Защото друго няма за вечеря.
Но, когато се вгледа в щастливо опияненото наше  лице и изпития докрай от нас алкохол естествено усеща във физиономията ни, недоумение и дори донякъде притеснение.  На съпругата и става безпределно ясно, че сме се издънили, като новаци и, че няма никаква уловена риба. В такъв случай, тя ни оставя на хляб и вода. Ако все пак се чувстваме доста огладнели, може да хванем нищо не подозиращите червеи от кутията със стръвта и да разнообразим менюто си. Щом за рибата са полезни, защо пък, да не са и за нас. Натурални витамини. Никакво Г М О. Дар от майката природа! Вярно много труд човек полага, докато се мъчи да обръща камъни и се рови, като петел в торището, за да открие скритите там червеи. Все пак, уви друго за ядене няма. А утре? С късмет и особено трудолюбие положено от наша милост, ще хванем нови и пак, ще лъжем водното същество с плавници. Този път може би, рибата ще клъвне стръвта на куката или ние ще увиснем на въдицата, ако я изпуснем. После пак, ще трябва да вечеряме, натурални витамини, дар от природата, скрити в кутията  ни за стръв.
В.СОФИН

Няма коментари:

Публикуване на коментар