четвъртък, 9 април 2015 г.

ОСОБА!



           -Извинете! Позволих си да Ви отегча с моята скромна особа! –смутил зажаднял за пиене мъж, непозната приятелска компания в кръчма.
-Ще черпите ли по едно, за да не Ви досаждам с глупостите от живота? За това, как пари нямам за пиене; за това, че данъците не мога да си плащам; за това, че дадох колата на вторични отпадъци и нищо не спечелих; за това, че трета година вече съм безработен и жена ми милата ме изостави… За това…
-Стига! –прекъснала го компанията не издържала дългия монолог на особата.
-Кръчмарю! Я дай една бутилка ракия на нашия нов приятел и го настани по-далеч от нас! Иначе не отговаряме за последствията, които може да се случат тук!
-От къде се вземат тия! Простите де… -възкликнал обиден от посещението на непознатия, член на компанията.
-От къде ли? –отвърнал философът на масата им. –Държавата ги създава! Тя ги ражда и като зла мащеха, отказва да ги гушне под крилото си. Всеки да се оправя самостоятелно. А нашия нов приятел, все пак успя да си поръча пиене за наша сметка. Така, че не е прост, а по скоро умен…  Бих добавил измамник при това… Няма да се учудя, ако и хляб взема по тоя хитър начин. Със сигурност, такъв като него ще каже: че има много деца, които са оставени да отглежда сам, защото жена му се е поминала. За по-голяма увереност дори ще заплаче и ще продължи да рони крокодилски сълзи докато не се докопа до хляба…
Все пак за мнозинството хора у нас, това е най-големия блян… Пълен стомах и алкохол за да забравят, не само че са родени на този свят, но и жестоката действителност, която системно изпива силите на мозъка им.
В.СОФИН 

Няма коментари:

Публикуване на коментар