петък, 28 април 2017 г.

За лъжата и краката!


        Всеки от нас знае колко интересно нещо е лъжата! Когато човек се научава да мами, толкова се увлича в приказки, че заприличва на пияница, който вечно все е жаден.

   Често се питам, защо е тъй необходимо на политици, бизнесмени, лекари, магистрати, та дори и на Вуте, заграбил с измама част от нивата на добродушния комшия, който не обича кавгите, а напук на всякакво статукво харесва хората, не за друго, а защото е роден с красива душа.

   Днес много хора твърдят и дори са сигурни, че лъжата лесно може да се хване. Ама дали е така, като измамниците се навъдиха повече и от бълхите по-домашните животни!?

  Гледаме впечатлени рекламите, поръчваме и вместо да вземем желаното, ни донасят друго, заместител някакъв, който не става за нищо, освен да го изсипем заедно с проклятия в мивката. При това докато ни го връчват почти тържествено в изпотените  длани, разпространителите на фалшификати твърдят усмихнати, че донесеното от тях с голям зор е много по ефикасно от желаното и че, ненадейно исканото от нас било окончателно свършило. Как да устоим на магията да бъдем пионки местени от друг? Трудно нещо след като сме наивни и попиваме с доброжелателство всичко. Дайте да се окопаем? Вярно някои от нас минават в изолация и го правят. Вярвайте им! И на тях не им е леко, да живеят в един измислен от лъжи свят.

   Четем обявите! Свободни работни места. Втурваме се за да не бъдем изпреварени от някой по-чевръст.  Пристигаме задъхани за овакантено то място и там научаваме само, че то е заето.

-Как така? –възмущава ме се ние, невярващо  –Нали във вестника, местният де, пише, че...

Тука естествено прекъсват прочувствената ни тирада, и ни уведомяват с прилична усмивка, излязла сякаш насила от обслужващия служител:

-Във вестника може всичко да пише. Дори господине, че вашата баба, да прощавате е починала, докато тя всъщност още бере душа в болница „Пирогов“...  Така, че нашият съвет и дори молба от наша страна е да опитате късмета си на друго място!

   На дело се оказва, че лъжата добре подготвена в нашето "лисиче" време, не само ни хваща навсякъде, но дори и нас принуждава да мамим. Притиснати от обстоятелствата на живота, започваме полека лека да пускаме фалшиви усмивки. Поставили сме началото. Устремени единствено към нашето светло оцеляване,забравили роднини, приятели и добродетели, започваме да лъжем.

  Оказва се, че всеки днес мами, но не всеки от нас мисли, че е лъган.

   В крайна сметка времето успешно се справя с всички нас хората, които си въобразява ме, че всичко се върти, единствено и само около ни и нашето егоистично его!
В.СОФИН 

Няма коментари:

Публикуване на коментар