неделя, 23 април 2017 г.

Някога в първи клас


Много често сам се питам, къде остана онова славно време, когато бях прохождащ ученик. Виждам добре класната стая, печката на кюмюр, чиновете, учителката и всички от класа, зяпнали тогава, черната дъска с написаните букви от азбуката на нея...

-Коя е тази буква? –питаше любопитна класната ни учителка, наречена "другарка" по-онова време и показваше пред детските ни усмивки - „А“.

Някои по будни от нас веднага отвръщаха вкупом, а други свити още не прогледнали, засрамено навеждаха глави и мълчаха.

-Кажете ми думички с тази буква? –продължаваше учителката да обработва зелените ни още не узрели главици.

Почвахме да мислим съсредоточено и всеки досетил се скачаше и весело пред всички ни изникваше първо „Агнето“. С имената беше по- лесно: Антон, Ани, Ангел, Александър.

По не досетливите  от класа въртяха опулено очи и търсеха някаква помощ отвън през прозореца в двора, където  от по горните класове батковци играеха футбол, а какичките народна топка.

  Тогава другарката учителка вадеше картинки и ни ставаше много по лесно да познаем предметите и разберем Буквата.

-Да това е чанта! – реагирахме веднага  ние. - Това молив, учебник, тетрадка, мама и татко.

Едва посвикнали с буквите, цифрите изскочиха бягащо пред нас. Изненадващо  объркаха детският ни мозък.  Виждам още сметалото, шарените малки пластмасови клечки с които прибавяхме и изваждахме. Правехме го толкова задълбочено, сякаш наистина разбирахме от непонятната ни тогава математика.

  Всеки ученик имаше комплект от пластмасови цифри, които беше длъжен да запомни.

Отначало хич не ни и беше ясно, как така две и две прави четири, и защо трябва да е толкова, а не да речем, пет или шест, та даже и три...

Търпелива до безкрайност другарката учителка ни обясняваше с усмивка всичко и тайните по-лека лека, падаха пред нас като зрели круши. Сигурно ставаше така, защото натежавахме от знания. Колкото повече научавахме, толкова по любопитни ставахме.

 Естествено не всички бяха достатъчно будни. Тия с по-бавното мислене, предъвкваха нещата едно по едно, преглъщаха сякаш неподходящо ястие. В крайна сметка всички успяхме да усетим магията извираща от азбуката и естествено математиката, която омагьоса някои от нас.

   Тържеството на буквите в края на втори срок...! Букети на признателност към учителката!

Всеки от нас с корона от картон. Всеки с нарисувана главна буква на нея. Късметлиите носеха гордо първата от името си. Но всеки не можеше да се перчи с нея, защото две Иванки и двама Васковци, нямаше как да мъкнат гордо една и съща буква.

  Щастлив бях да разбера, че на моята корона от картон се мъдреше буквата „Щ“. Все пак нали думичката щастие почва именно с нея.

   Родителите седяха на чиновете и ни гледаха с умиление. По-чувствителните майки дори успяха да обършат по няколко внезапно пристигнали щастливи сълзи. Ние горди с наученото рецитирахме. Всеки казваше буквата която стоеше на короната му и стихче измислено за нея.

Празнично настроение! Весели детски усмивки! Щастливо разплакани майки!

Всичко това е все още пред мен, стои омагьосано въпреки изминалото без пощада време в сърцето. Зная че мигът е избягал, но така също разбирам, че е и останал мил в мен завинаги.

  После какво?

   Първата книга с цветни илюстрации за „Фреди мравката“. Библиотеката където ходя опиянен от буквите от написаното слово в книгите събрали цялата мъдрост на света...

  За доброто и злото, за това как да бъдем добри, да се научим да живеем заедно!

Хубав сън, който днес уви не се сбъдва, защото забравихме правилото, че не ние самите сме важни, а всички живи твари на Земята. Цялата планета е наш постоянен дом и тя не иска да ни вижда с фалшиви усмивки и купени чувства. Важна и ще си остана така и за в бъдеще любовта и Природата. Всичко друго, като пари, власт и злоба бледнеят пред истината за хубав живот.

  Уви! Знам, че звучи утопично. Все пак да бъдем повече хора, отколкото зверове един за друг...
В.СОФИН 

Няма коментари:

Публикуване на коментар