сряда, 12 юли 2017 г.

Въжето!


      Усещам как се навива въжето... Бавно, сигурно ме задушава!

Времето минава бързо. По-някога хвърля доволно усмивка, друг път ръмжи, обидено. Но всичко това няма значение. Въжето се навива със сигурност и нищо не е в състояние да го спре. Дори за миг поне, за част от секундата... Макарата вече е почти пълна от преживените години. Някои от тях сполучливи, щастливи, безметежни. Други не толкова усмихнати, но какво от това. Нали въжето се навива!? И вече му се вижда краят! Защото няма вечност! Има само любов позабравена днес и удобно заменена с пари, които парят като нагорещени въглени в ръцете. А те милите, са превзети изцяло от неудобни бръчки! А някога, бяха пухкави, бяха целувани от мама...!

   Днес обидено времето без жал навива въжето... Без чувства! Просто върши безконечната си работа, като дава шанс и на млади, току що родени, да започнат с навиването на макарата.

Когато остане без дъх и се измори и опъне внезапно, въжето старо, прогнило вече, ще се скъса... Краят му ще дойде. И какво от това!?

  Цял живот в бяг. Цял живот в търсене на щастие. Преследване упорито на истината. А тя през цялото време е била тук наблизо до мен. Стои кротко гледа ме с усмивката си и вехтите оцапани от времето стени и шепне в обърканата ми душа, че всяко нещо има, начало и край!

   Усещам въжето почти навито...! Но без последна битка, няма да се дам, нали!?

Времето е скъпо за всички. Няма евтино такова, което да подмине някого. Да го пренебрегне, забрави. Денят е равен за всички! Поставени в еднакво положение дори силните на деня не са по-равни от всички нас, които дишаме един и същи въздух и се тревожим от едно и също нещо. А то е, че въжето се навива, нали!?
В.СОФИН 

Няма коментари:

Публикуване на коментар