понеделник, 11 февруари 2019 г.

Когато нещата опрат до кокал

                                                    
      Живели някога в една бедна държава, Червей, жаба и Щъркел. Веднъж им хрумнало, че трябва да влязат в следващите избори в парламента на страната. За да бъде успешно начинанието им, решили да се обединят.
Веднага възникнали спорове за името на новата коалиция.
Червеят настоявал за –„Достойно Обединение за Дълбаене в Земята“ Съкратено –„ДОДЗ“.
Жабата от своя страна предложила: „Достойно Подскачащо Обединение на Земята“. Съкратено: „ДПОЗ“.
Щъркелът, като най-голям представител от своята група и с най-дълъг червен клюн, казал:
-Ще го кръстим... Какво ще кажете за, „СБОР НА ПЪЛЗЯЩИТЕ РОВЕЩИ ЗЕМЯТА - КВАКАЩИТЕ ТРУБАДУРИ - ДЪЛГИТЕ КЛЮНОВЕ“. Съкратено: „СПРКТДК“. Виждам обаче във вас отчаяние поради дългото неподходящо за смилане от хората име на коалицията затова предлагам просто: „ДУК“.
-Какво ще рече това? - -попитала смело Жабата заради по големия си ръст от червея, който скромно замълчал.
-Просто е... Означава: „Дългите Умни Клюнове“.
Несъгласна с името жабата протестирала.
-А къде сме ние в името на коалицията...
Усмихнат и леко замислен,щъркелът отговорил:
-Просто е... И понеже първо ти ме попита Жабке Кикеранке, името може да се чете и така: „Достойните Умни Квакащи“, а на нашия мълчалив приятел Червеят: Достойните Умни Копаещи“. Откъдето и да погледнете името на коалицията е перфектно. –завършил дискусията щъркелът и погледнал какво ще кажат другите.
-Става! –съгласили се в хор Жабата и Червеят. Така новата коалиция поела въздух се втурнала в надпреварата за влизане в парламента.
Благодарение на това, че били достойни и умни, влезли въпреки, че не били голямо мнозинство. Вече вътре в нещата поискали да влязат в изпълнителната власт.
Успял само щъркелът. Червеят добил единствено право да вдига ръка под заповед за гласуване от коалиционната партия, да мълчи и дреме в залата. Жабата била натоварена със задачата да квака в полза на „ДУК“, силно в парламента по време на дебати, когато се изказвал от трибуната Щъркелът.
Отначало двамата коалиционни партньори опитали да мрънкат за наложеното им силом, положение. Щъркелът потракал нервно клюн и ги сложил веднага на място заплашвайки. Обърнал се към червея с думите:
-Ако не гласуваш за моите идеи, лесно щете клъвна и ще приключиш безславно дейността си в парламента!
На Жаба Кикеранка казал, че ако не скача и пее в негова подкрепа, ще стане за храна за дългият му червен клюн.
Уплашени от заканите, коалиционните партньори свалили гарда си и се съгласили с Щъркелът, който със замах разрешил проблемите възникнали пред „ДУК“. И понеже бил хитър и се нагаждал въпреки малцинството на коалицията в парламента успял да влезе във властта и да управлява дори през Зимата вместо да абдикира за по лесно на топло към юг.
Изводът е, че никога не трябва да се коалираш с друга партия, която мисли различно от вашата, защото накрая като нищо може да бъдете, изпити и изконсумирани докрай!...
В.Софин  

Няма коментари:

Публикуване на коментар