събота, 9 февруари 2019 г.

Без задължения!

      Някога в една гора решили да създадат държава с правила и задължения. Всяко животно в нея трябвало да се съобразява с това. Но, когато раздавали правилата, забравили да създадат на Въшката задължения.
  Всички честно следели да се спазват задълженията. Все пак една държава съществува благодарение на данъците в нея. Да, но Въшката оставена на само ход решила, че трябва да живее по нейни правила. Взела, че обезлистила гората. Дори започнала да помага на дървесните червеи по-бързо да се справят с нея. Да но, животните били свикнали лятно време да бъдат на сянка. А как? Няма листа в гората, няма сянка. Но пък има Въшки, които нямат задължения. Те работят с челюсти. Дори ползват умни техника, която позволява и на дърветата да падат по- бързо.
-Трябва да ги интегрираме! – казал уплашен от станалото, ръководителят на гората.
-Трябва! Да! Ама как, като забравихме да им създадем и задължения! Имат права! Искат всичко до последният лист! А ние... на топло ли ще стоим през лятото? Землянки ли да копаем зимата? Какво всъщност да направим?
-Интеграция! Само там е спасението! –обадил се ръководителят на горската държава.
-Хубаво! Да! Звучи, но не става!
-Защо! –попитали заинтригувани доста от животните в гората.
-Не става, защото въшките нямат задължения! Забравихте ли? Те имат права и като ги имат, значи гората е тяхна и то без пари!
-Нима?
-Ами дай на човек да отхапе от пръста ти, ще глътне цялата ти ръка! Така стоят нещата! А някога стояха по друг начин и гората беше цяла! Беше!!!
В.Софин 

Няма коментари:

Публикуване на коментар