четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Нощно изкушение



                                                             
      До този момент, беше скрита. Короните на смърчовете, облечени подходящо в студеното зимно време с блестящо прокъсани на места белоснежни кожуси, пречеха на погледа да зърне, нещо невиждано. Внезапно нещото успя да се пребори с дърветата и изпълзя високо в тъмното. Смаян гледах, как в нощното небе изплува, огромна лимонова резенка.  Учудени видяха я очите.  Дори езика млясна,  разстроен от недостижимото лакомство, което блестеше в жълто и  канеше стомаха ми за закуска.
Размечтах се без да искам.
-Е-ех! – възкликнах впечатлен -Ако можех да направя достатъчно висока стълба с помощта на звездите, които да ми светят и показват пътя, щях бързо да стигна до резенката и да се облажа! Виж ти! Как примамливо блести захарта по-нея. Също, като белите на места прокъсани, снежни кожуси на притихналите смърчове…
След   тия казани на воля думи, усетих в джоба ножчето си, как копнее да отреже ,поне едно парче от жълтата, лимонова коричка  и дори го съжалих, че не бях в състояние да му помогна.
Влюбен зяпах в лакомството, точех зъби и се заканвах. Напразно! Зората внезапно изникна и показа усмихнато, лицето на слънцето. Лимоновата жълта резенка, за която цяла нощ мечтах, облизвах се, въздишах и дори стенех, изчезна, сякаш погълната от великан.
Докато почесвах учуден олисялото си теме , главата ми роди, мисълта една:
„Изкушението навярно е било, част от красивата Луна!”
В. СОФИН 

Няма коментари:

Публикуване на коментар